USA lover Japan troskab og kræver Kina

På pressemøde med Japans premierminister lover Joe Biden, at USA vil kræve svar fra Kina om luftforsvarszone.

USA's vicepræsident, Joe Biden, lover at gå Kina på klingen med detaljerede spørgsmål til landets nyerklærede luftforsvarszone, som har skabt diplomatisk konflikt i regionen.

Samtidig lyder budskabet fra Biden tirsdag i Tokyo under et pressemøde med den japanske premierminister, Shinzo Abo, at Japan og Kina må mødes og løse konflikten.

- Dette understreger behovet for krisehåndtering og en effektiv kommunikationsvej mellem Kina og Japan for at mindske risikoen for en eskalering, siger Joe Biden.

- Jeg vil bringe disse bekymringer op meget specifikt og direkte, når jeg mødes med det kinesiske lederskab torsdag.

Kina besluttede for lidt over en uge siden at indføre en luftforsvarszone over Det Østkinesiske Hav og nogle øer, som Japan har hævdet suverænitet over siden 1895.

Japan anser øerne og luftrummet over dem for at være japansk territorium.

Joe Biden benyttede lejligheden til at sværge USA's troskab til Japan, da han tirsdag kom til Tokyo.

- Vi står fuldstændig fast på vores alliance, siger Joe Biden.

Ifølge kinesernes regler for luftforsvarszonen, kaldet Adiz, skal alle fly på forhånd aflevere en flyveplan, tilkendegive nationalitet og opretholde en tovejs radiokommunikation, hvis de trænger ind i luftrummet.

En talsmand for Kinas forsvarsministerium Geng Yansheng siger, at Kinas krav om flyveplaner handler om "flysikkerhed".

- Et mindre antal landes resolutte afvisning af at rapportere er ikke gavnligt. Det er en uansvarlig handling, siger Geng.

- Luftforsvarszonen i Det Østkinesiske Hav er en sikkerhedszone, ikke en risikozone. Det er en zone til samarbejde og ikke konfrontation.

Biden er i øjeblikket i Japan i forbindelse med en tredages rundrejse i Asien.

0 kommentarer
Vis kommentarer