Fogh og Wammen fordømmer politivold i Ukraine

Situationen i Natos partnerland Ukraine trænger sig på dagsordenen hos Natos udenrigsministre

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fordømmer tirsdag igen det ukrainske politis håndtering af protester i hovedstaden Kijev.

- Jeg forventer, at alle Natos partnere - herunder Ukraine - lever op til grundlæggende demokratiske principper, inklusiv forsamlings- og ytringsfrihed, siger han ved ankomsten til de næste to dages udenrigsministermøde i Nato i Bruxelles.

Også den danske forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), som er med til mødet som vikar for udenrigsminister Villy Søvndal (SF), opfordrer Ukraines regering og politi til at vise tilbageholdenhed og til at gå i dialog med oppositionen.

- Det, vi ser i Ukraine, er dybt bekymrende, og det er vigtigt, at alle parter i landet overholder demokratiets spilleregler. Det er derfor helt uacceptabelt med politivold mod fredelige demonstranter og pressefolk.

- Det er nu op til præsident Janukovitj og hans regering at sørge for, at ytrings, presse- og forsamlingsfriheden bliver respekteret, og at der ikke finder yderligere overgreb sted, siger Wammen.

Kommentarerne er rettet mod det ukrainske politis voldelige håndtering af pro-europæiske demonstranter, der gik på gaderne i hovedstaden Kijev i weekenden.

Demonstranterne reagerede på det mislykkede forsøg på at underskrive en frihandelsaftale med EU på et topmøde torsdag-fredag i Vilnius i Litauen.

Spændinger mellem EU og Rusland har lagt pres på Ukraines beslutning om, hvem det fattige eks-sovjet land skal indgå samarbejdsaftaler med.

- Vi respekterer fuldt ud Ukraines beslutninger om, hvilke organisationer man ønsker at samarbejde med. Men jeg forventer, at beslutningsprocesserne er fuldt ud demokratiske, siger Anders Fogh Rasmussen tirsdag.

Ukraine er ikke medlem af Nato, men er en nær samarbejdspartner på flere Nato-missioner, blandt andet i Afghanistan og i Kosovo.

Landets forhold er ikke formelt på Nato-mødets dagsorden, men det ventes at komme op i forbindelse med, at Nato-ministrene onsdag formiddag mødes med deres russiske kollega, Sergej Lavrov.

0 kommentarer
Vis kommentarer