Helveg: Mandela var et stort forbillede

Nelson Mandela var et stort menneske og en stor statsmand, siger fhv. udenrigsminister Niels Helveg Petersen.

ESKESTAD MIK
ESKESTAD MIK

Sydafrikas første sorte præsident Nelson Mandela var et stort menneske og en stor statsmand med uvurderlig betydning for, at landet ublodigt gik fra hvidt mindretalsstyre under apartheid til et sort flertalsstyre.

Det siger De Radikales forhenværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen. Han mødte Mandela i 1990'erne lige efter magtskiftet på officielt besøg i Sydafrika, hvor han var ledsager for dronning Margrethe.

- Jeg har mødt ham et par gange. Han gjorde et meget stort indtryk med sin personlighed. Man kunne virkelig mærke, at han var til stede i rummet med sin klogskab og sin menneskelighed, fortæller De Radikales nestor.

Mandela er i Sydafrika, i Afrika, ja i hele verden blevet et symbol på menneskelighed og politisk klogskab. Derfor vil han blive mindet verden over, mener Niels Helveg Petersen.

- Han har haft utrolig betydning for sit land. Han lagde hele sin autoritet og sin menneskelighed i bestræbelserne på at få en fredelig overgang fra apartheid til normale tilstande, siger Niels Helveg Petersen.

- Under andre omstændigheder kunne det have udviklet sig grusomt og ført til et blodbad i Sydafrika. Dermed har han gjort sit land utrolige tjenester.

I over 27 år sad Nelson Mandela fængslet på livstid - det meste af tiden på fængselsøen Robben Island ved Cape Town.

- Oprørslederen sad fængslet på Robben Island i over 25 år. Da han kom ud, havde han den særlige aura som oprører omkring sig, men lagde hele sin vægt i den fredelige overgang, siger Niels Helveg Petersen.

Internationalt blev Mandela eksemplets magt på, at det var muligt at gå fra et repressivt og racistisk styre til flertalsstyre uden blodsudgydelser, påpeger han.

- Det symboliserer han. Det er en inspiration, siger Niels Helved Petersen.

0 kommentarer
Vis kommentarer