Sydkorea udvider luftforsvarszone i omstridt område

Sydkorea har søndag udvidet en luftforsvarszone, der dermed overlapper en zone, som Kina oprettede for nylig

De regionale spændinger mellem Sydkorea og Kina blev væsentligt forøget søndag. Sydkorea erklærede, at det udvider en luftforsvarszone i Det Østkinesiske Hav, og dermed overlapper den en flyzone, som kineserne oprettede for lidt over to uger siden.

Striden handler om et undersøisk klipperev i farvandet ud for Sydkoreas sydkyst. Kina kalder det Suyan, mens det i Sydkorea hedder Ieado. Ifølge det sydkoreanske forsvarsministerium træder zonen i kraft den 15. december.

- Vi vil afværge utilsigtede militære konfrontationer og skabe sikkerhed for fly, siger Kim Min-Seok, der er talsmand i forsvarsministeriet.

Kinas flyzone har ligeledes fået Japan op på mærkerne. Luftforsvarszonen dækker nemlig de omstridte Senkaku-øer, som Japan har hævdet suverænitet over siden 1895, og som på kinesisk hedder Diaoyu.

Kinesiske skibe er flere gange sejlet ind i farvandet omkring Senkaku-øerne, og Japan har tidligere truet med at reagere på, hvad de opfatter som territoriale krænkelser.

Igen søndag observerede den japanske kystvagt tre kinesiske skibe sejle ind i farvandet omkring øerne, og det er første gang, siden Kina oprettede flyzonen den 22. november.

Kina kræver, at fly, der bevæger sig ind i den nyetablerede zone, skal give meddelelse om flyrute, nationalitet og opretholde to-vejs-kommunikation under gennemfarten.

USA har kritiseret zonen, og tidligere på ugen sværgede USA's vicepræsident, Joe Biden, troskab til Japan under et besøg i hovedstaden Tokyo.

- Vi står fuldstændig fast på vores alliance, sagde Joe Biden.

0 kommentarer
Vis kommentarer