Mandelas begravelse bliver et familieanliggende

Det er kun Nelson Mandelas nærmeste familie, der kommer til at se hans jordiske rester blive sænket i jorden

Hverken indbyggere i Sydafrika eller i resten af verden kommer til at overvære, når landets tidligere præsident Nelson Mandelas jordiske rester bliver stedt til hvile.

Ekspræsidentens faktiske nedsænkning i jorden vil nemlig blive strengt privat og udelukkende et familieanliggende, siger en talskvinde fra den sydafrikanske regering fredag.

Det ventes, at mindst 5000 mennesker vil deltage i den officielle begravelse, der finder sted søndag i Mandelas hjemby Qunu, der ligger omkring 700 kilometer syd for Sydafrikas største by Johannesburg.

Når den er afsluttet, vil den faktiske begravelse af antiapartheid-helten finde sted, og den vil - efter familiens ønske - blive strengt privat, siger Phumla Williams til AFP.

- Familien har oplyst, at de ønsker at gøre begravelsen til et familieanliggende. De vil ikke have, at den bliver tv-transmitteret. De ønsker ikke, at folket skal se, når kroppen bliver sænket i jorden, siger talskvinden.

Se også: TV: Desmond Tutu plyndret under Mandela-tale

For tredje dag i træk står sydafrikanere fredag i lange køer for at få et sidste glimt af Nelson Mandela, der ligger lit de parade ved regeringsbygningerne i den administrative hovedstad Pretoria.

Fra onsdag til fredag kan sydafrikanere sige et sidste farvel til antiapartheid-helten, der døde for en uge siden i en alder af 95 år.

Hver person får et kort øjeblik til at passere den åbne kiste, hvor Mandelas overkrop kan skimtes gennem beskyttende panserglas.

Se også: Avis om 'farlig flirt': Nu må Obama sove på sofaen

Sydafrikansk lokalradio rapporterer fredag morgen om massive trafikpropper i området ved regeringsbygningen.

Omkring 50.000 mennesker overværede tirsdag en stor mindehøjtidelighed til ære for Mandela på fodboldstadionet Soccer City i Soweto.

Flere end 70 nuværende og tidligere stats- og regeringschefer samt en lang række internationale kendisser deltog i ceremonien.

Heriblandt var USA's præsident Barack Obama, Storbritanniens premierminister David Cameron og den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der i øvrigt fik tilegnet sig stor opmærksomhed ved at tage et såkaldt "selfie" under ceremonien.

0 kommentarer
Vis kommentarer