Tutu går glip af Mandelas begravelse

Desmond Tutu kommer ikke til Nelson Mandelas begravelse søndag. Han er ikke akkrediteret til begivenheden

Det sydafrikanske fredsikon og forhenværende ærkebiskop Desmond Tutu, som var en nær ven af afdøde Nelson Mandela, er ikke blevet inviteret til at deltage i Mandelas begravelse søndag.

Det meddeler hans kontor ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Ærkebiskoppen repræsenterer ikke kirken til begravelsen og vil derfor ikke være til stede, siger Desmond Tutus datter, Mpho Tutu.

Hans assistent Roger Friedman vil ikke kommentere medierapporter om, at Tutu angiveligt ikke er akkrediteret til begravelsen, fordi han har kritiseret Sydafrikas regerende parti, ANC, som ej heller længere stemmer på.

Friedman vil kun sige, at Tutu ikke planlægger at deltage.

En talsmand for regeringen afviser ifølge nyhedsbureauet AP, at Tutu ikke har modtaget nogen invitation til begravelsen i Mandelas hjemby Qunu.

- Han er helt sikkert inviteret, han er en vigtig person, siger talsmanden og understreger, at der skal findes en løsning, så Tutu kan deltage.

Desmond Tutu gik på pension i 2010. Han bliver anset som Sydafrikas moralske fyrtårn, og har åbent kritiseret præsident Jacob Zuma, der blandt andet beskyldes for korruption.

Til tirsdagens mindehøjtidelighed for Nelson Mandela, som næsten 100 af verdens ledere deltog i på et fodboldstadion i Soweto, var Tutu også udeladt fra det officielle program.

Først i slutningen af programmet, da der kun var få mennesker tilbage på Soccer City Stadium, blev han kaldt op på scenen for at velsigne ceremonien.

Der benyttede han lejligheden til at give publikum en reprimande for at buh'e Zuma ud, da denne holdt sin tale på stadionet.

Mandela og Tutu var tætte venner og forenet i kampen mod apartheid, hvilket de begge blev hædret med Nobels fredspris for. Da Mandela blev løsladt i 1990 efter 27 år i fængsel, tilbragte han sin første nat i Tutus hjem.

Mandelas kiste, der er svøbt ind i det sydafrikanske flag, blev lørdag fløjet fra Pretoria til Mthatha, hvorfra den bliver kørt i kortege til Qunu.

Inden flyet lettede, holdt præsident Zuma en ceremoni for familie og ANC-medlemmer ved kisten.

0 kommentarer
Vis kommentarer