Tyskland får ny regering på tirsdag

75,96 procent af de tyske socialdemokrater har i urafstemning godkendt regeringsgrundlaget med kanslerens CDU

Angela Merkel. (Foto: AP)
Angela Merkel. (Foto: AP)

Et overvældende flertal af de tyske socialdemokrater har i en historisk urafstemning sagt ja til den store koalitions regeringsgrundlag, som SPD sidst i november forhandlede på plads med Angela Merkels borgerlige CDU og dets søsterparti CSU.

Knap tre måneder efter forbundsdagsvalget får Tyskland dermed en ny regering på tirsdag, når Merkel bliver genvalgt til forbundskansler af Forbundsdagen.

75,96 procent har stemt ja, mens 23,95 procent har stemt nej, og resten af stemmerne var ugyldige. Det meddeler partiets kasserer Barbara Hendricks, der er formand for valgkommissionen i SPD, til stor jubel på en pressekonference i Berlin.

- De, der har stemt nej, er lige så gode socialdemokrater, som dem, der har stemt ja, siger en storsmilende partiformand Sigmar Gabriel, efter at 400 hjælpere har brugt halvdelen af lørdagen på at tælle de mange tusinde stemmer op.

77,8 procent af de knap 475.000 SPD-medlemmer deltog i urafstemningen, som Gabriel anså som nødvendig. Mange socialdemokrater har nemlig været modstandere af at gå ind i et regeringssamarbejde med Merkel igen.

Sidste gang hun sad for bordenden i en stor koalition fra 2005 til 2009, blev SPD straffet af vælgerne med det dårligste valgresultat nogensinde.

Men socialdemokraterne har altså i stor stil kvitteret for partiformandens tillid og stemt ja til et regeringsgrundlag, der indeholder røde mærkesager som en national mindsteløn og nemmere adgang til dobbelt statsborgerskab.

Og Sigmar Gabriel er lørdag eftermiddag ikke bange for at tage store ord i brug for at beskrive urafstemningens betydning.

- Denne dag indskriver sig ikke kun i det tyske socialdemokratis historie. Den vil også indskrive sig i det tyske demokratis historie, siger partiformanden, der ifølge medierapporter bliver økonomi- og erhvervsminister i den nye regering.

Gabriel trækker store historiske linjer tilbage til SPD's første kansler, afdøde Willy Brandt, som i 1960'erne fik SPD med i den første store koalition i forbundsrepublikkens historie.

- Willy Brandt har engang sagt, at vi ønsker at vove mere demokrati. Og i et år, hvor SPD er fyldt 150 år, og Willy Brandt ville være fyldt 100, er det da en dejlig fødselsdagsgave, siger Sigmar Gabriel.

Han var fra 2005 til 2006 Merkels miljøminister, men får nu efter sin store sejr som partiformand også titel af vicekansler, når Tysklands tredje store koalition er en realitet på tirsdag.

0 kommentarer
Vis kommentarer