Kijev-borgmester afsat efter politivold

Borgmester suspenderet og flere embedsmænd fyret efter åbenlys splittelse hos myndighederne i Kijev under uro

Kijevs borgmester er blevet suspenderet og får dermed ansvaret for politivold mod proeuropæiske demonstranter, oplyser anklagemyndigheden i den ukrainske hovedstad.

Politivolden skete for to uger siden mod proeuropæiske demonstranter.

Borgmesteren, Aleksander Popov, er ifølge nyhedsbureauet dpa suspenderet sammen med tre topembedsmænd, efter at politifolk natten til den 30. november med vold opløste en demonstration, hvorved snesevis blev kvæstet og mindst 35 blev anholdt.

Tidligere på ugen kom der stærkt modsætningsfyldte signaler fra myndighederne i Kijev, da politi i kampuniformer først stormede rådhuset i hovedstaden, hvor de imidlertid blev drevet på flugt af aktivister.

Da politiet var kørt væk, udsendte den ukrainske indenrigsminister, Vitalij Sakjartjenko, en erklæring, hvori han understregede, at politiet ikke ville angribe demonstranter.

Meddelelsen om suspenderingen af borgmesteren kommer, mens titusindevis af mennesker forberedte sig på store massedemonstrationer i Kijev.

Både tilhængere og modstandere af præsident Viktor Janukovitj gør klar til massedemonstrationer lørdag på og ved Uafhængighedspladsen, Maidan, i midten af byen.

Proeuropæiske demonstranter har i tre uger slået lejr i det centrale Kijev for at opretholde deres pres på præsidenten, efter at denne afviste at underskrive en stor handels- og associeringsaftale med EU i november.

Nu synes krisen at blive forværret, da et stort antal borgere fra det østlige Ukraine planlægger deres egen massedemonstration og er begyndt at oprette feltkøkkener tæt på de andre demonstranters lejr.

/ritzau/AFP

0 kommentarer
Vis kommentarer