Nu bliver Nelson Mandela stedt til hvile

Der vil blive slagtet en okse under begravelsesceremonien, hvor kun den nærmeste familie og venner deltager

Efter 10 dages landesorg bliver Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela søndag begravet i landsbyen Qunu, hvor han tilbragte sin tidlige barndom. (Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam)
Efter 10 dages landesorg bliver Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela søndag begravet i landsbyen Qunu, hvor han tilbragte sin tidlige barndom. (Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam)

Efter 10 dages landesorg bliver Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela søndag begravet i landsbyen Qunu, hvor han tilbragte sin tidlige barndom.

Hverken indbyggere i Sydafrika eller i resten af verden kommer dog til at overvære begravelsen. For ekspræsidentens nedsænkning i jorden bliver strengt privat og udelukkende et familieanliggende.

Fra klokken syv dansk tid vil der dog være en to timer lang officiel ceremoni med deltagelse af 4500 gæster i Qunu, der ligger omkring 700 kilometer syd for Sydafrikas største by, Johannesburg. Blandt gæsterne er politikere og flere udenlandske notabiliteter.

Når den er afsluttet, vil den egentlige begravelse af antiapartheid-helten finde sted. Her vil der kun være familie og tætte venner til stede.

Mandelas gravsted kommer til at ligge på en familieejendom, som han byggede, efter at han blev løsladt fra fængslet i 1990.

- Det var i den landsby, at jeg tilbragte nogle af de mest lykkelige år af min barndom, og hvortil jeg kan spore nogle af mine tidligste minder, skriver Mandela i sin selvbiografi.

Begravelsesceremonien kommer blandt andet til at indeholde traditionelle elementer fra Mandelas stamme - såsom slagtning af en okse. Mandela vil blive kaldt "Dalibhunga" - det navn, han blev givet som 16-årig under sin initiering til voksenlivet.

Til trods for at 95-årige Mandela havde været syg i månedsvis, kom hans død 5. december alligevel som et chok for mange i landet, der kæmper med at efterleve hans vision om et harmonisk, multikulturelt demokrati med en rimelig fordeling af velstanden.

Omkring 50.000 mennesker overværede tirsdag en stor mindehøjtidelighed til ære for Mandela på fodboldstadionet Soccer City i Soweto.

Flere end 70 nuværende og tidligere stats- og regeringschefer samt en lang række internationale kendisser deltog i ceremonien. Heriblandt var USA's præsident, Barack Obama, og den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S).

0 kommentarer
Vis kommentarer