Ny fødevareminister glæder sig til kamp om fiskekvoter

Dan Jørgensen (S) erkender at han skal søge en svær balance i EU mellem fiskeindustrien og bæredygtigheden.

Med kun få dage i bagagen er den nyslåede, danske fødevareminister, Dan Jørgensen (S), mandag klar til at kæmpe for de danske fiskeres interesser til møde med sine europæiske kolleger.

Mandag og tirsdag skal EU's fiskekvoter for 2014 forhandles færdigt, og forhandlingerne har de seneste år været langvarige og tunge.

Se også: Nu starter to dages kamp om næste års nytårstorsk

Den tidligere europaparlamentariker Dan Jørgensen glæder sig dog til sin ministerielle manddomsprøve i EU-regi.

- Jeg glæder mig virkelig meget. Jeg brænder jo for den europæiske og internationale politik. Og jeg synes, at det med at forhandle i Europa er meget, meget spændende - det plejer jo bare at foregå lige ovre på den anden side af gaden.

- Og nu skal jeg prøve at være med her. Så det er en ny udfordring, men det er en spændende udfordring. Og jeg håber og tror, at jeg kan bruge nogle af de erfaringer, jeg har fra parlamentet, siger Dan Jørgensen til Ritzau på vej ind til mødet.

Fra dansk side kommer det især til at handle om kvoter på torsk, hvor EU-Kommissionen har foreslået en reduktion af de samlede kvoter.

Dan Jørgensen, som i sin tid i Europaparlamentet har været en stor fortaler for bæredygtighed i EU-lovgivningerne, venter også, at forhandlingerne bliver en "balancegang".

- Det handler jo om at sikre nogle ordentlige kvoter, som er i de danske fiskeres interesse. Men det handler selvfølgelig også om, at vi på det overordnede niveau sikrer, at der er en bæredygtig linje.

- De bestande, som skal beskyttes, skal selvfølgelig beskyttes. Men jeg er her jo som dansk minister, så jeg kæmper selvfølgelig i de danske fiskeres interesse, siger han.

Sideløbende med EU's interne kvoteforhandlinger har uenighed om fordelingen af kvoterne mellem EU-lande og Norge stillet sig i vejen for at lave endegyldige kvoter i deres fælles farvande.

- En vigtig prioritet er, at vi skal have gjort det soleklart, at der skal laves en aftale med Norge. Det er meget, meget vigtigt for Danmark, siger Dan Jørgensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer