Im-lov: Forældres integration afgør børns skæbne

Børn kan risikere at blive sendt ud af landet, hvis deres forældre ikke er integreret, lyder det i lovudkast.

Im Nielsen får lov til at vende tilbage til Danmark med sin mor. Men den særlov,som skal hjælpe hende hjem, bliver nu kritiseret.
Im Nielsen får lov til at vende tilbage til Danmark med sin mor. Men den særlov,som skal hjælpe hende hjem, bliver nu kritiseret.

Da samtlige partier i Folketinget på nær Dansk Folkeparti i november gik sammen om en lovændring, der skulle give syvårige Im Nielsen fra Thailand ret til at opholde sig i Danmark, var politikerne og den danske offentlighed optaget af at sikre Ims ve og vel og at hjælpe andre børn i samme situation.

Men nu viser det lovudkast, som Justitsministeriet netop har sendt i høring, at barnets tarv kommer i anden række, skriver Information.

Hvis et udenlandsk barns danske forælder dør, som det skete i sagen om Im Nielsen, er det nemlig først og fremmest den efterladte forælders evne til at integrere sig, der afgør, om barnet kan få lov at blive, lyder det.

Er kritisk
Børnepolitisk rådgiver Inger Neufeld fra Red Barnet er kritisk over for lovændringen.

- Det nytter ikke at lave sådan en lov, der kun tager hensyn til de børn, hvis forældre har overskud nok til at blive integreret. Vi risikerer at svigte de børn, der måske har allerstørst behov for hjælp, siger hun til Information.

I lovudkastet fremgår det, at en inddragelse af den efterladte udlændings og dermed også barnets opholdstilladelse kan "undlades", hvis "udlændingen har udvist vilje og evne til at integrere sig her i landet".

Barnets tarv
Derimod indgår barnets tarv i lovbemærkningerne som en faktor, der sammen med andre hensyn kommer i anden række.

"Herudover forudsættes blandt andet hensynet til eventuelle børn", som der står, "at skulle indgå i vurderingen", skriver Information.

Syvårige Im og hendes mor blev 10. november sendt ud af landet. Im taler kun dansk og har tilbragt det meste at sit liv i Aabybro i Nordjylland med sin thailandske mor og hendes danske mand, der døde af kræft i 2012.

0 kommentarer
Vis kommentarer