Fogh giver opsang til EU-ledere

Europa må investere og effektivisere mere inden for forsvaret, siger Natos generalsekretær til EU-topmøde

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

Europa skal passe på ikke at blive for navlebeskuende og for optaget af sin egen krise.

Det er det budskab, Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, torsdag afleverer ved sin gæsteoptræden på et EU-topmøde i Bruxelles.

I en tale til EU-lederne, der for første gang i fem år har en dybere debat om EU's fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, skærper Fogh tidligere advarsler om, at de seneste års sparekurs kan få alvorlige konsekvenser.

- Vi ved alle, at sikkerhed har sin pris. Men usikkerhed har endnu større omkostninger.

- Jeg er bekymret for, at hvis Europa ikke vil eller ikke evner fuldt ud at udfylde sin rolle i international krisestyring, så vil andre fylde tomrummet, siger Fogh i sin tale til EU's stats- og regeringschefer.

Nato-chefen gør det klart, at det vil kunne mærkes i Europa, hvis ikke man investerer i forsvaret og sørger for et effektivt samarbejde.

- Fejlslagne stater og usikre regioner kan blive udklækningssteder for terrorisme og handel med våben, narkotika og mennesker. Uro i vores nærområde kan føre til øget tilstrømning af flygtninge og illegale indvandrere, siger Fogh.

På et efterfølgende pressemøde understreger han også faren for, at USA og Europa glider fra hinanden, og at amerikanernes engagement i Europa kølner.

- Vi må være smartere og stærkere sammen. Og det er nu, vi skal handle. Hvis ikke vi tager vores egen sikkerhed alvorligt, vil nordamerikanerne spørge, hvorfor de skal gøre det.

Den tidligere danske statsminister kvitterer for, at EU med topmødet nu øger sit fokus på forsvarssamarbejdet.

Og han understreger, at det både inden for Nato og EU handler om, at landene samarbejder om anvendelsen af det, de enkelte lande selv ejer.

- Jeg taler ikke om, at Nato skal eje militært isenkram eller om at EU skal eje militært isenkram. Det handler ikke om at bygge en europæisk hær, siger Anders Fogh Rasmussen i en opfordring til øget samarbejde og koordinering.

0 kommentarer
Vis kommentarer