Diplomat-krise: Hun blev udsat for krænkende kropsundersøgelse

Vrede demonstranter brænder Obama-dukker

Vicekonsul Devyani Khobragade siger, hun blev udsat for en krænkende behandling af de amerikanske myndigheder. (Foto: AP)
Vicekonsul Devyani Khobragade siger, hun blev udsat for en krænkende behandling af de amerikanske myndigheder. (Foto: AP)

En underbetalt barnepige og en hårdhændet anholdelse af en indisk vicekonsul i New York har udløst en diplomatisk krise mellem USA og Indien.

Vicekonsul Devyani Khobragade blev anholdt på gaden i Manhattan og anklaget for kun at have betalt en barnepige tre dollar - cirka 16 kroner - i timen.

Den unge, kvindelige diplomat blev lagt i håndjern og taget med på politistationen. Her blev hun udsat for en ’strip-search’, hvor den anholdte afklædes og får inspiceret kønsorganer, anus og bryster.

Indien har krævet en undskyldning for den ydmygende behandling af kvinden.

- En helt igennem forkastelig behandling af en indisk diplomat, raser den indiske premierminister Manmohan Singh ifølge Reuters.

Diplomater kan normalt ikke retsforfølges, men ifølge de amerikanske myndigheder garanterer de internationale regler kun immunitet for vicekonsulen, når hun varetager konsulære opgaver.

- Så i denne sag har hun denne særlige immunitet, der gør, at hun kan arresteres og stilles til ansvar over for en dommer, oplyser en talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium til Washington Post.

Episoden har udløst stærke anti-amerikanske følelser i Indien, hvor vrede demonstranter er gået til angreb på en Dominos Pizza og har brændt dukker og portrætter af præsident Obama.

Mens USA forsøger at lægge en dæmper på striden, overvejer Indien gengældelsesaktioner mod amerikanske diplomater og deres familier.

USA mener dog, at anholdelsen er foregået helt efter bogen.

Ifølge den offentlige anklager i New York havde den indiske vicekonsul ifølge visumansøgningen opgivet, at barnepigen ville blive betalt 9,75 dollar i timen for sit arbejde.

Et beløb, der svarer til den amerikanske minimumsløn.

Men ifølge anklageren havde vicekonsulen i virkeligheden aftalt en løn på under en tredjedel af minimumslønnen – sølle tre doller.

Devyani Khobragade nægter anklagerne og er løsladt mod kaution. Hun risikerer en maksimumstraf på 10 års fængsel, hvis hun kendes skyldig i anklagerne om visumsvindel.

 

 

 

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer