Cameron truer med at blokere for nye medlemslande i EU

Fri bevægelighed i EU skal begrænses. Ellers nedlægger jeg veto mod nye lande, siger briternes regeringsleder

David Cameron mener, at fri bevægelighed i EU skal begrænses. Ellers vil han nedlægge veto mod nye lande. Foto: Alastair Grant/AP
David Cameron mener, at fri bevægelighed i EU skal begrænses. Ellers vil han nedlægge veto mod nye lande. Foto: Alastair Grant/AP

Den britiske premierminister David Cameron vil nedlægge veto mod optagelse af nye lande i EU, hvis reglerne om EU-borgernes frie bevægelighed ikke bliver strammet.

Det skriver Daily Mail.

Cameron fremsatte sin trussel efter EU-topmødet fredag aften i Bruxelles ifølge avisen.

Den konservative regeringsleder siger, at han blokere for at lukke lande som Albanien og Serbien ind i EU-folden, såfremt der ikke indføres strenge restriktioner for borgernes mulighed for at bevæge sig på tværs af grænserne.

De to fattige lande kan være de næste i rækken til at komme ind i unionen, og senere kan Tyrkiet og Bosnien komme på tale som EU-medlemmer, skriver avisen.

Cameron mener, at det var en stor fejltagelse at åbne grænserne til Polen og andre lande for ni år siden. Hundredtusindvis af østeuropæere er siden kommet til Storbritannien i håbet om at finde arbejde.

Truslen kan lægge pres på topmødets øvrige deltagere for at lave begrænsninger i EU-borgernes rettigheder for frit at slå sig ned i andre medlemslande.

Som et eksempel på en stramning nævner Daily Mail, at borgere fra nye medlemslande kan blive nægtet fri bevægelighed, indtil deres landes gennemsnitslønninger eller bruttonationalprodukt har nået et vist niveau.

Den 1. januar bliver restriktionerne for bulgarske og rumænske migranter løftet. Mange briter frygter en invasion af billig arbejdskraft fra de to lande samt en belastning af de sociale udgifter.

- Grundlæggerne af EU forudså simpelthen ikke, at optagelsen af nye lande ville udløse så massive befolkningsbevægelser i hele Europa, siger David Cameron.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer