Sydsudans stridende parter nærmer sig forhandlingsbordet

Det sydsudanske udenrigsministerium siger, at det har sendt en delegation til fredsforhandlinger i Etiopien

Sydsudans oprørsleder, Riek Machar, er parat til at føre fredsforhandlinger, men han er ikke gået ind på en våbenhvile, rapporterer BBC.

Det sydsudanske udenrigsministerium siger, at det har sendt en delegation til fredsforhandlinger i Etiopien, men at der hersker usikkerhed om, hvorvidt oprørerne vil møde op.

- Vi er på vej derop, siger den sydsudanske udenrigsminister, Barnaba Marial Benjamin, til nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjer, at det er udelukket, at præsident Salva Kiir går med til en magtdeling med Machar, der indledte et oprør efter at være blevet afskediget som vicepræsident.

Machar bekræfter, at han har sendt en delegation til Etiopien. I den etiopiske hovedstad, Addis Abeba, siger regeringstalsmænd, at Machar selv ventes at deltage i forhandlingerne.

Den Afrikanske Union har truet med sanktioner mod dem, der opmuntrer til vold.

Uroen i verdens yngste land har kostet over 1000 mennesker livet, tvunget omkring 200.000 på flugt og skabt risiko for en regulær borgerkrig.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon siger, at Sudans regering bliver nødt til at gøre noget for at standse et stigende antal drab på FN's fredsbevarende styrker i landets uroplagede Darfur-region, der grænser op til Sydsudan.

Flere tusinde bevæbnede unge mænd har begivet sig ud på en march mod byen Bor i Sydsudan. Gruppen af unge menes at være tilhængere af oprørslederen Riek Machar.

Bor er hovedstad i den urolige delstat Jonglei. Den strategisk vigtige by var en kort overgang kontrolleret af oprørere, før den for nylig blev generobret af regeringsstyrker. Men tirsdag hævder oprørerne igen at have indtaget byen.

Iagttagere frygter, at konflikten mellem præsidenten og den fyrede vicepræsident kan trække ud, selv om den allerede har kostet tusindvis af liv.

Sydsudan blev Afrikas yngste land, da det skrev under på sin uafhængighedserklæring i juli 2011 og løsrev sig fra Sudan.

Der bor omtrent otte millioner indbyggere i landet, som er overvejende kristent, og de er især beskæftigede med landbrug.

Selvom Sydsudan har olie i undergrunden, er det utroligt fattigt og et af de mindst udviklede lande i Afrika. Det hører ifølge Transparency International til blandt verdens mest korrupte lande.

/ritzau/AFP