Bøde for at sælge giftig lim til cykellapning

Kinesisk lim til lapning af cykler indeholdt alt for store mængder af benzen, som er kræftfremkaldende

Triathlon Lappegrej indeholder alt for store mængder benzen, som er giftigt og kræftfremkaldende. (Foto: Atlantic Partner)
Triathlon Lappegrej indeholder alt for store mængder benzen, som er giftigt og kræftfremkaldende. (Foto: Atlantic Partner)

Et selskab er af Østre Landsret blevet straffet med en bøde på 50.000 kroner, fordi det solgte giftig lim til lapning af cykler.

Atlantic Partner A/S blev afsløret i en kontrolaktion, og Miljøstyrelsen gav i 2011 selskabet påbud om at tilbagekalde limen, som var blevet solgt til flere hundrede forretninger.

Limen i produktet 'Triathlon Lappegrej' viste sig at indeholde alt for store mængder af benzen, som er giftigt og kræftfremkaldende, og af det sundhedsskadelige stof toluen.

Limens indhold af benzen var 840 gange den tilladte mængde i forhold til en forordning fra EU, er det kommet frem under retssagen.

Limen blev produceret i Kina, og selskabet anede ikke, at der var noget galt, har direktøren forklaret.

I tre forskellige sager har Miljøstyrelsen forlangt bøder på 50.000 kroner, men Atlantic Partner A/S protesterede. Og derfor er det endt med en retssag.

Blandt andet har selskabet peget på, at det har haft omkostninger på 80.000 kroner med at tilbagekalde produktet og til ompakning.

Både i byretten og senest i landsretten har dommerne dog nikket til bødens størrelse.

I begrundelsen indgår, at den giftige lim formentlig er blevet solgt i over 100.000 eksemplarer frem til 2011.