Klitschko får et skud pulver under demonstration

Ny lovgivning betyder, at det er forbudt at opstille telte og bruge højttalere på offentlige pladser

Oppositionsleder og tidligere boksemester Vitali Klitschko får et skud pulver fra en brandslukker under demonstrationen i Kiev. (Foto: AP)
Oppositionsleder og tidligere boksemester Vitali Klitschko får et skud pulver fra en brandslukker under demonstrationen i Kiev. (Foto: AP)

Flere end 100.000 regeringskritiske demonstranter gik søndag på gaden i Ukraines hovedstad, Kijev, i protest mod en kontroversiel lov, der gør det yderst vanskeligt at afvikle større demonstrationer.

Søndag eftermiddag kom det til sammenstød mellem demonstranterne og kampklædt politi, som skød med tåregas og angreb med stave.

Senere søndag tog politiet også en vandkanon i brug, da demonstranter begyndte at kaste med sten.

En af oppositionslederne, den tidligere verdensmester i sværvægtsboksning Vitalij Klitsjko, var blandt hovedtalerne ved folkeforsamlingen, og han opfordrede til at undgå sammenstød med myndighederne.

Men mange demonstranter fortsatte med at affyre fyrværkeri og andre ting mod politiet, som beskyttede sig bag skjolde.

Landets præsident, Viktor Janukovitj, underskrev fredag lovgivningen, efter at USA havde opfordret ham til at nedlægge veto og afvise den.

De nye love, der blev støttet af 235 af de 450 parlamentarikere betyder, at det er forbudt at opstille telte og bruge højttalere på offentlige pladser.

Overtrædelser af disse bestemmelser kan straffes med store bøder eller 15 dage i detentionen. Desuden bliver det straffet hårdt at besætte offentlige bygninger.

Da demonstrationer imod Janukovitj var på sit højeste i december, gik titusinder på gaden med krav om, at præsidenten skulle trække sig.

Vreden kom i kølvandet på Ukraines beslutning om ikke at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU. I stedet valgte Ukraine at indgå aftaler med Rusland.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, kritiserer de nye ukrainske love.

- Det er en anti-demokratisk lovgivning, som fratager befolkningen i Ukraine deres politiske frihed, sagde Kerry efter vedtagelsen.

Også den danske udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), har udtrykt bekymring over anti-protest-lovene.

- Det er en højst problematisk udvikling, som trækker Ukraine i den forkerte retning væk fra Europa, sagde Holger K. Nielsen forleden.

Ukraines oppositionsleder Jurij Lutsenko, som er tidligere indenrigsminister, blev bragt til et hospital, efter at han og en halv snes andre demonstranter blev såret under sammenstød med politiet i sidste uge.

Jurij Lutsenko, som var med i den nu fængslede eks-premierminister Julia Timosjenkos regering, blev slået i hovedet.