Tysk medie: Nyt Nato-hovedkvarter giver Fogh problemer

Ifølge Der Spiegel har konsortiet bag det nye Nato-hovedkvarter i Bruxelles økonomiske problemer

Der er finansielle problemer med et nyt hovedkvarter til Nato i Bruxelles, hvilket kan give problemer for alliancens afgående generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel i sin netudgave.

Bygningen af det nye hovedkvarter til en milliard euro (op mod 7,5 milliarder kroner) er ifølge Der Spiegel i fare for at blive indstillet, fordi det konsortium, som står bag byggeriet, har økonomiske problemer.

- Det vil være pinligt for Fogh Rasmussen, hvis byggeriet indstilles, skriver nyhedsmagasinet.

Der Spiegel pointerer, at Fogh er en mand, som lægger stor vægt på sit image i offentligheden.

Den tidligere danske statsminister går af som generalsekretær i Nato til sommer, men har allerede en række bedrifter at lægge frem fra "Fogh Rasmussen-æraen" ved Nato-topmødet i september.

Her vil budskabet være, at Fogh Rasmussen har forberedt den vestlige forsvarsalliance på en fremtid med strukturelle reformer og et nyt strategisk koncept.

Moderniseringen af Nato skal ikke mindst symboliseres med det nye store hovedkvarter i stål og glas, som vil markere et klart brud i forhold til det aldrende betonkompleks fra Den Kolde Krig. De to byggerier ligger side om side i Bruxelles-forstaden Evere.

Men Fogh Rasmussen har et problem på grund af de finansielle problemer, der fremgår af dokumenter, som Spiegel har set: Natos generalsekretariat er klar over problemerne, men har endnu ikke kommenteret det offentligt over for skatteyderne i de 28 Nato-lande.

Ved et møde i december for alle 28 Nato-repræsentanter i Bruxelles gjorde Fogh Rasmussen det klart, at lederen af byggekonsortiet, BAM Alliance, havde alvorlige finansielle problemer som følge af "fejlberegninger og stor krav fra underleverandører."

Resultatet var, at byggeprojektet ikke kunne klares inden for det afsatte budget på 1,05 milliard euro, og at det ville blive indstillet uden flere penge.

- Vi påpegede, at det ville være katastrofalt for alliancens omdømme, hvis byggeriet blev indstillet, siger den tyske Nato-ambassadør, Martin Erdmann, i et fortroligt kommuniké til Berlin, ifølge Spiegel.

På mødet blev man enige om at bevilge yderligere 20 millioner euro, men det er tvivlsomt, om det er tilstrækkeligt, og udsigten til yderligere udgifter skaber problemer.

Oana Lungescu, talskvinde for Nato, oplyser, at Belgien, der er ansvarlig for kontrakten, i december informerede Nato om, at Bam Alliance havde krævet penge til ekstraudgifter og mere tid til at færdiggøre byggeriet.

- Belgien har gjort det klart over for Nato, at det er ved at analysere kravene. Nato har tillid til, at Belgien klarer dette projekt på alliancens vegne, siger Oana Lungescu.

Hun tilføjer, at det nye hovedkvarter er et stort og meget komplekst byggeri med store krav til sikkerheden og derfor let risikerer at overskride tidsplaner og budget.

0 kommentarer
Vis kommentarer