Khader: Rusland kan fjerne Assad - og bane vejen for fred

Rusland er nødt til at trække tæppet væk under Assad, hvis fredskonference skal blive en succes, mener mellemøstekspert Naser Khader

Ruslands præsident Vladimir Putin kan fjerne Syriens præsident Bashir al-Assad og bane vejen for fred, mener Naser Khader. (Foto: AP)
Ruslands præsident Vladimir Putin kan fjerne Syriens præsident Bashir al-Assad og bane vejen for fred, mener Naser Khader. (Foto: AP)

Rusland holder nøglen til en fredelig løsning på konflikten i Syrien, når stridens parter i disse dage sætter sig til forhandlingsbordet i Schweiz for første gang i den snart tre år lange borgerkrig.

Det er nemlig Rusland, der bestemmer, om præsident Bashar al-Assad skal blive på præsidentposten eller ej, vurderer mellemøstekspert Naser Khader.

- Rusland holder liv i præsident Assad. Uden Ruslands opbakning kan han ingenting, siger Naser Khader, der ikke kan forestille sig varig fred i Syrien, hvis præsident Assad bliver ved magten.

- Assad har så meget blod på hænderne, at det er umuligt at forestille sig, at han kan blive ved magten på længere sigt. Det er også uacceptabelt for både USA og EU.

- Rusland kan afgøre, om præsident Assad, hans bror og et par andre topfolk i regimet skal væk. Hvis det sker, kan det måske bane vejen for en fredelig løsning, siger Naser Khader til Ekstra Bladet.

De kan afgøre Syriens skæbne: Diplomaten og fangen

Khader, der har syriske rødder, forestiller sig, at den syriske vicepræsident kan overtage magten i landet, ind til en overgangsregering er på plads.

Det er der også lagt op til i fredskonferencen Genève II, der bygger på tidligere aftaler, hvor det slås fast, at man vil arbejde for et overgangsstyre med medlemmer fra den nuværende regering og fra oppositionen.

Naser Khader peger på, at Rusland før har givet udtryk for, at præsident Bashar al-Assad ikke er urørlig og dermed kan fjernes for at skabe fred.

USA: Torturbilleder er bevis på systematiske overgreb

- Ruslands præsident Putin er modstander af et regime-skifte i Syrien, men han er åben over for et præsidentskifte, siger Khader og fortsætter.

- Og forleden erklærede den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at ingen personer er fredet. Den udmelding giver håb for en løsning, siger Khader og opfordrer USA til at øge presset på Rusland.

I Schweiz deltager repræsentanter for både Assads regering og for den vestligt støttede oppositionsgruppe Syriens Nationale Koalition samt en bred kreds af lande med blandt andet USA og Rusland.

Fredsforhandlingerne blev i går indledt i den schweiziske by Montreux, og forhandlingerne rykker til Geneve på fredag, hvor de fortsætter i næste uge.