Kina sender kendt korruptions-aktivist bag tremmer

Det kinesiske styre har igen slået hårdt ned på en borger, som har ytret kritik af dagens orden i Kina

En domstol i Beijing har straffet en af Kinas mest prominente menneskerettighedsaktivister med fire års fængsel. Det rapporterer flere internationale medier.

Det drejer sig om Xu Zhiyong, som er den vigtigste kraft bag Nye Borgeres Bevægelse, der er en løs og moderat sammenslutning af intellektuelle, som kæmper sammen mod uretfærdighed, korruption og magtmisbrug.

Xu Zhiyong er søndag blevet dømt for at 'samle folkemængder til at forstyrre den offentlige orden', skriver Kinas statskontrollerede nyhedsbureau, Xinhua, på sin officielle Twitter-konto.

Han har blandt andet kæmpet for, at børn i landbrugsområder har ret til at blive uddannet i byer, og at embedsmænd skal fremlægge deres økonomiske aktiver.

Der var kaotiske scener foran retsbygningen, efter at dommen var blevet afsagt, og politiet skubbede rundt med udenlandske pressefolk, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Xu blev anholdt i juli og har siden siddet i husarrest. Retssagen mod ham begyndte onsdag, og en stribe andre aktivister fra åbenhedsbevægelsen i Kina står over for lignende anklager.

Siden Xi Jinping overtog ledelsen som præsident og generalsekretær i Kinas enerådige kommunistparti, er snesevis af aktivister, intellektuelle og politiske 'dissidenter' blevet fængslet i Kina.

Ifølge Xu Zhiyongs advokat, som kalder dommen for 'illegal, unfair og urimelig', har Xu sagt i retten, at 'den sidste tilbageværende værdighed i det kinesiske retssystem er blevet ødelagt'.

Det vides endnu ikke, om Xu vil anke sin dom.

0 kommentarer
Vis kommentarer