Nu er Letland fuldgyldigt med i euroklubben

Letland har gang i økonomien og er nu det 18. land i eurofamilien

Letlands finansminister, Andris Vilks, er mandag officielt trådt ind i den politiske forsamling, eurogruppen, som styrer den fælleseuropæiske mønt, som letterne siden 1. januar har brugt som deres officielle valuta.

Ifølge formanden for forsamlingen af de 18 eurolandes økonomi- og finansministre, hollandske Jeroen Dijsselbloem, er overgangen til euro gået glat for det baltiske land.

Dijsselbloem kvitterede mandag for lettiske Andris Vilks' beretning om den problemfri overgang fra lat til euro.

- Den økonomiske udvikling i Letland er opmuntrende. Letland har en af de hurtigste vækstrater i EU, og Letlands økonomiske prognoser for 2014 og 2015 ser ligeså gode ud, siger Dijsselsbloem til et pressemøde efter eurogruppemødet i Bruxelles.

Ifølge formanden ligger væksttallene på omkring 4,1 til 4,2 procent, og det offentlige budgetunderskud ligger stabilt på mellem 1,0 og 1,5 procent af bruttonationalproduktet for 2013, 2014 and 2015.

Allerede i starten af december forberedte Letland sig på den store eurodag ved at bestille 110 millioner pengesedler og 400 millioner euromønter, som ligesom andre eurolandes mønter har nationale særpræg på den ene side.

De første mønter blev lavet af Staatliche Münzen Baden-Württemberg i Stuttgart i Tyskland, mens Letlands første eurosedler blev udlånt fra den tyske centralbank, Bundesbank.

Letlands egen centralbank begyndte allerede 1. november at distribuere de nye penge til landets kommercielle banker.

Estland blev som det første af de tre baltiske lande optaget i euroen i 2011, og Litauen håber som det sidste af de tre at blive det 19. euroland ved næste årsskifte.

Eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, siger, at han vil afvente en rapport fra EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank til juni, før han vil forholde sig til, om det litauiske håb er realistisk.

0 kommentarer
Vis kommentarer