Manden med cowboy-hatten til Obamas store tale

Bombe-offer og hans redningsmand har modtaget ærefuld invitation

Jeff Bauman bliver kørt i sikkerhed efter bombeeksplosionen af blandt andre Carlos Arredondo (cowboyhat). Billedet har opnået ikonisk status og er blevet et symbol på angrebet ved Boston Marathon. (Foto: AP)
Jeff Bauman bliver kørt i sikkerhed efter bombeeksplosionen af blandt andre Carlos Arredondo (cowboyhat). Billedet har opnået ikonisk status og er blevet et symbol på angrebet ved Boston Marathon. (Foto: AP)

To mænd, der blev foreviget sammen på et ikonisk fotografi fra sidste års bombeangreb ved Boston Marathon, kommer til at overvære præsident Barack Obamas State of the Union-tale fra salens bedste pladser.

Jeff Bauman, der mistede begge ben i terroranslaget, og Carlos Arredondo, redningsmanden med cowboyhat, er inviteret til at overvære den traditionsrige tale i selskab med førstedamen Michelle Obama.

Billedet af de to mænd er blevet symbol på den tragedie og heltemod, der herskede umiddelbart efter den dobbelte bombeeksplosion i Boston i april 2013.

Jeff Bauman, 27, spillede efterfølgende en vigtig rolle i jagten på gerningsmændene, da han detaljeret kunne beskrive manden, der havde efterladt en rygsæk med bomben midt i folkemængden.

Carlos Arredondo, 53, tildeles æren for at have reddet Baumans liv, da han kom til undsætning og lavede en forbinding af et skjorteærme og dermed forhindrede, at den sårede mand forblødte.Præsident Barack Obama under sidste års tale om nationens tilstand. (Foto: AP)
Præsident Barack Obama under sidste års tale om nationens tilstand. (Foto: AP)
Derfor er State of the Union-talen vigtig

Det er kutyme, at præsidenten og hans kone inviterer særligt udvalgte borgere til at overvære talen. De inviterede gæster repræsenterer ofte et af de emner, som præsidenten ønsker at omtale.

Andre gæster til nattens tale tæller blandt andre Jason Collins, der regnes for at være den første mandlige, amerikanske topatlet, der springer ud som homoseksuel.

Gary Bird, brandchef i tornadoramte Moore, Oklahoma, den 16-årige iværksætter Joey Hudy og årets skolelærer Kathy Hollowell-Makle har også modtaget invitation til at overvære talen sammen med førstedamen.

Ekspert: Disse emner vil Obama nævne i tale til folket

State of the Union er en årlig tale, som den amerikanske præsident holder for medlemmerne af Kongressen. Talen bliver transmitteret på direkte tv og bliver set af millioner af amerikanere.

I sin tale vil Barack Obama levere en vurdering af nationens ve og vel og samtidig fremlægge regeringens planer for det nye år.

Ifølge iagttagere ventes Obama at tale om jobsikkerhed, mindsteløn og understøttelse, mens også atomaftalen med Iran og borgerkrigen i Syrien ventes at blive omtalt.

Barack Obama indtager talerstolen natten til onsdag klokken 03 dansk tid.Jeff Bauman og Carlos Arredondo har mødt hinanden flere gange efter angrebet sidste år. (Foto: AP)
Jeff Bauman og Carlos Arredondo har mødt hinanden flere gange efter angrebet sidste år. (Foto: AP)