Annonce:
Annonce:

Obama erklærede kongressen krig

'Amerika står ikke stille - og det vil jeg heller ikke gøre', sagde en trodsig præsident

Præsident Barack Obama har arbejdet ihærdigt på sin tale, hvilket dette billede fra Det Hvide Hus' Instagram skal dokumentere. FOTO: AP
Præsident Barack Obama har arbejdet ihærdigt på sin tale, hvilket dette billede fra Det Hvide Hus' Instagram skal dokumentere. FOTO: AP
Annonce:
Følg Politik

Præsident Barack Obama rakte ikke en udstrakt hånd frem til kongressen, men en knytnæve, da han i nat holdt sin tale om nationens tilstand til medlemmerne af senatet og repræsentanternes hus.

Obama virkede som en mand, der har fået mere end nok af Republikanernes manglende samarbejdsvilje, og samtidig skulle han indgyde mod til de mange demokratiske partifæller, der stiller op ved midtvejsvalget til november.

- Diskussionen om statens rette størrelse lammer det politiske arbejde, sagde Obama med henvisning til Republikanernes boykot af næsten al lovgivning.Jeg står ikke stille
- Amerika står ikke stille - og det gør jeg heller ikke, sagde Obama.

- Overalt, hvor og hvornår jeg kan tage skridt til at forbedre mulighederne for flere amerikanske familier uden lovgivning, vil jeg gøre det.

Annonce:

- Hvad jeg tilbyder i nat er en række konkrete, praktiske forslag til at øge væksten, styrke middelklassen og bygge nye trin af muligheder for middelklassen. Nogle af dem kræver handling fra kongressen, og jeg er ivrig efter at samarbejde med jer alle, sagde Obama.

Afvisende republikanere
Den sidste bemærkning virkede nærmest som en høflig frase, for den stod i modstrid med store del af talen, og Republikanerne bebudede et isnende og afvisende svar.

Barack Obama talte mest om middelklassen, men sagde også, at den sociale mobilitet i USA er gået i stå, hvilket imidlertid afvises i en ny undersøgelse, foretaget af Harvard University.

- Alt for mange amerikanere må arbejde mere end nogensinde for blot for at klare sig, sagde Obama.

Han sagde også, at amerikanere altid har troet på, at de kan gøre fremskridt, hvis de arbejder hårdt.

Profitterne slår rekorder
- Lad os se det i øjenene. Den tro har lidt nogle alvorlige slag. Over tre årtier har den teknologiske udvikling og den globale konkurrende elemineret en række gode, middelklassejob og svækket det økonomiske grundlag, som familier er afhængige af.

Annonce:

- I dag, efter fire år med økonomisk vækst, har virksomheders profitter og aktiekurserne sjældent været højere, og de på toppen har aldrig gjort det bedre. Men almindelige lønninger har knapt nok flyttet sig. Uligheden er blevet øget. Den sociale mobilitet er gået i stå. Den kolde, hårde kendsgerning er, at selv midt i den økonomiske genrejsning, må mange amerikanere arbejde mere end nogensinde blot for at klare sig. Og alt for mange har stadig ikke et arbejde.

Facts-tjek viser, at profitterne er endnu højere, end Obama sagde. De udgør den højeste del af bnp i 50 år, ifølge Reuters/Thompsons statistik.

Joe Biden på svær mission
Barack Obama lovede at sørge for, at arbejdsmarkedsuddannelser i fremtiden skal være tættere på erhvervslivets behov for arbejdskraft. Han har nedsat et særligt udvalg med vicepræsident Joe Biden som formand, og dermed en slags uofficiel beskæftigelsesminister. Det behøver ikke at forbedre hans muligheder for at stille op som præsidentkandidat i 2016. Vi ved godt her i Danmark, at beskæftigelsesministre kan have det svært.

Kvinders chancer på arbejdsmarkedet udgjorde en stor del af talen. På det punkt kan Obama måske komme i kontakt med Republikanerne, der har stødt selverhvervende kvinder fra sig, og de ved det.

- Hvis kvinder har succes, har Amerika succes, sagde Obama.

Annonce:

Barack Obama sagde klart, at USA forhindrer Iran i at bygge en atombombe.

- Hvis Kennedy og Reagan kunne forhandle med Sovjetunionen, kan jeg også forhandle med en langt mindre magt som Iran, sagde han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: