EU opfordrer Danmark til at ændre stemmeregler

Det er kritisabelt, at danskere bosat i udlandet ikke kan stemme i Danmark. Det mener EU's justitskommissær

EU's justitskommissær, Viviane Reding, kritiserer onsdag en håndfuld EU-lande, heriblandt Danmark, som ikke lader deres borgere stemme til valg i hjemlandet, hvis de bor i et andet land inden for EU.

- Retten til at stemme er en af borgernes mest grundlæggende politiske rettigheder og en af grundstenene i demokratiet.

- Det er at straffe borgerne, som har ret til fri bevægelighed, at fratage dem stemmeretten, når de flytter til et andet EU-land, skriver justitskommissæren onsdag i en pressemeddelelse.

Reding bruger i pressemeddelelsen et eksempel med et dansk par bosat i Polen, som ikke får lov til at stemme til folketingsvalg, selv om de ofte kommer hjem på besøg i Danmark og har familie der.

EU kan ikke direkte lovgive på området. Men allerede tilbage i juni 2011 sendte Viviane Reding breve til Danmark, Storbritannien, Irland, Cypern, Malta og Østrig og opfordrede dem til at se nærmere på deres lovgivning om stemmeret.

Østrig har siden fået overbevist kommissionen om, at østrigere kan få retableret deres stemmeret, så problemet består nu kun i fem lande.

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) skrev i 2011 tilbage til Reding, at det ikke er nogen nem opgave at give danskere bosat i andre EU-lande stemmeret i Danmark.

Det vil kræve en grundlovsændring, da det er grundloven, der siger, at man skal have "fast bopæl i riget" for at kunne stemme til folketingsvalg.

- Der er således tale om et meget vanskeligt spørgsmål, skrev Vestager.

Danskere, der ikke er udstationeret af staten, mister stemmeretten, hvis de rejser ud med sigte på at være væk i mere end to år. Kun irerne har en skrappere grænse på halvandet år, mens briternes stemmeret først forsvinder efter 15 år.

Danmark er samtidig det eneste af de seks lande, der ikke tillader deres statsborgere at have dobbelt statsborgerskab. Det betyder, at de heller ikke kan komme til at stemme til nationale valg i deres nye opholdsland uden at frasige sig deres danske statsborgerskab.