Annonce:
Annonce:

Afstemning om DONG afgør SF's skæbne i regeringen

SF-top kræver partidisciplin, når der torsdag skal stemmes om timeout i Dong-salg. Men flere medlemmer vakler

Pia Olsen Dyhr nævnes som den mest oplagte afløser for Annette Vilhelmsen, hvis Vilhelmsen må gå af som formand. (Arkivfoto: Jens Dresling)
Pia Olsen Dyhr nævnes som den mest oplagte afløser for Annette Vilhelmsen, hvis Vilhelmsen må gå af som formand. (Arkivfoto: Jens Dresling)
Annonce:
Følg Politik

Allerede torsdag kan SF's skæbne som regeringsparti blive beseglet, når der først er gruppemøde klokken 9 og derefter afstemning i Folketingssalen klokken 10 om Dong-salget.

Det er Enhedslisten, som har fremtvunget en afstemning ved at fremsætte et beslutningsforslag, der skal sætte salget af 19 procent af aktierne i Dong Energi til Goldman Sachs på pause.

Før afstemningen vil flere SF'ere ikke afsløre, om de vil bryde partilinjen og stemme for Enhedslistens forslag. Det gælder blandt andre Lisbeth Bech Poulsen og Özlem Cekic, mens Karina Lorentzen onsdag fastslog, at hun vil stemme blankt.

Se video over artiken. Se mere på localeyes.dk

Svært i regeringen
Dermed kan Annette Vilhelmsen ikke længere regne med opbakning fra flere medlemmer af folketingsgruppen. Hvis det billede står klart ved afstemningen, er det svært at se SF blive i regeringen.

Annonce:

Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, vil formentlig se med milde øjne på, at en større gruppe SF'ere bryder med regeringens linje.

Derudover vil det være et klart signal til Annette Vilhelmsen om, at opbakningen til hende og regeringsprojektet er udtømt.

Banket på plads
Selvom hun blev valgt på løfter om det modsatte, har Annette Vilhelmsen hidtil sat hårdt mod hårdt og banket landsledelsen og folketingsgruppen på plads, når der har været utilfredshed med regeringens politik.

Det lykkedes også onsdag aften med nød og næppe over for landsledelsen. Men udmeldingerne onsdag tyder på, at Annette Vilhelmsen nu er nået til et punkt, hvor hun ikke længere kan banke SF's folketingspolitikere på plads.

Og kan hun ikke det, så ligger SF's regeringsprojekt i ruiner.

'SF skal støtte'
Den linje blev onsdag aften formuleret skarpest af transportminister Pia Olsen Dyhr. Hun erkender, at ingen SF'ere kan gå imod Dong-salget, hvis SF skal blive i regeringen:

Annonce:

- SF skal støtte regeringens politik, så er den ikke længere, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Hun nævnes som den mest oplagte afløser for Annette Vilhelmsen, hvis Vilhelmsen må gå af som formand.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: