Moskvas mand nægtede at være fattig

Janukovitj blev født i fattigdom og røg i fængsel, men senere fik han tilranet sig magt og penge i Ukraine

Gaderne i Ukraines hovedstad, Kijev, har de seneste dage stået i flammer på grund af vrede mod landets prorussiske præsident, den stenrige Viktor Janukovitj.

Demonstranterne kræver den 63-årige præsident afsat, efter at han i november sagde nej til flere ukraineres drøm om et tættere bånd til EU og i stedet underskrev en milliardaftale med Rusland.

Janukovitj er altid blevet betragtet som 'Moskvas mand'. Han blev født i fattigdom i den daværende sovjetrepublik. Faderen var metalarbejder, moren var sygeplejerske, og Janukovitj havde en problemfyldt ungdom.

To gange røg han i fængsel på grund af voldelig kriminalitet - blandt andet et væbnet røveri - men i hans officielle biografi står der dog, at dommene senere blev annulleret, skriver BBC.

- Jeg kom fra en meget fattig familie, og min største drøm i livet var at komme ud af fattigdommen, har Janukovitj tidligere sagt ifølge BBC.

Drømmen gik i opfyldelse. Janukovitj er i dag en magtfuld mand, og hans familie er blevet en af landets rigeste. Men han anklages også for omfattende korruption i en tid, hvor den gamle sovjetrepublik er hårdt presset økonomisk.

Janukovitj var tidligere direktør i kulmineindustrien i det østlige Ukraine, og i 2000 fik han, hvad der svarer til en ph.d. i økonomi.

Herefter gik det stærk. Mindre end et år efter at han var gået ind i lokalpolitik, blev han guvernør for den østligt beliggende og prorussiske Donetsk-region - den økonomiske drivkraft i Ukraine - og i 2002 udnævnte den daværende præsident, Leonid Kutjma, ham til premierminister.

I 2004 gik han efter præsidentposten. Han stillede op over for Viktor Jusjtjenko, som endte med at vinde første runde.

Janukovitj vandt anden valgrunde, men resultatet viste sig at være kommet i stand på grund af udbredt valgfusk, og det fik ukrainere til at gå på gaden under det folkerige oprør Den Orange Revolution.

Viktor Jusjtjenko blev senere erklæret som vinder, og Janukovitj stod tilbage med et blakket omdømme.

Men Janukovitj kæmpede sig tilbage til magten. Fra 2006-2007 sad han som premierminister under rivalen Jusjtjenko, og ved præsidentvalget i 2010 vandt han en yderst kneben sejr over hans nye modstander - Julia Timosjenko.

Janukovitj er siden blevet upopulær og hadet i oppositionen for at have strammet sit greb om magten og for sit opgør med ærkerivalen Timosjenko, der blev idømt syv års fængsel i 2011 for magtmisbrug og underslæb.

Præsidenten beskyldes af oppositionen for at være i lommen på russiske oligarker og for bevidst at have forfulgt Timosjenko via retssystemet for at hævne sig på hende. Hun var en af lederne bag Den Orange Revolution mod Janukovitj.

0 kommentarer
Vis kommentarer