Børnecheck til EU-børn fordoblet siden 2008

Udbetalingen af børnepenge til EU-borgeres børn, som ikke bor i Danmark, er blevet fordoblet på fire år

Udbetalingen af børneydelse til EU-borgeres børn, der ikke bor i Danmark, er steget fra 45 millioner kroner i 2008 til 95 millioner kroner i 2012.

Det er sket til trods for, at EU-borgere, der arbejder i Danmark, siden 1. januar 2012 kun har haft ret til udbetaling af børnecheck efter en vis optjeningsperiode.

Det viser et skøn fra Skatteministeriet, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået indsigt i.

Mens antallet af EU-borgere bosat i Danmark er steget med en tredjedel fra 2008 til 2012, er udbetalingen af børnepenge til EU-borgere fordoblet i samme periode.

Fordoblingen ærgrer Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, der ser det som et generelt billede, der også gør sig gældende for udbetaling af SU, dagpenge og kontanthjælp til EU-borgere.

- Det er baggrunden for, at regeringen må tage det seriøst. Det handler ikke kun om kroner og ører. Det handler om ret og rimelighed, siger Ellen Trane Nørby til DR Nyheder.

Opgørelsen viser ikke, hvilke statsborgerskaber EU-borgerne har. Man kan altså ikke konkludere, at det er børn af østeuropæiske håndværkere, der modtager de 95 millioner kroner.

Ud af de 145.000 EU-borgere, der i 2012 opholdt sig i Danmark, kommer flest fra Polen, Tyskland, Sverige, England og Rumænien.

Skatteminister Morten Østergaard (R) er ikke bekymret over stigningen.

- Når vi har set en stigning over årene i udbetalingen af børnecheck til EU-borgere, er det jo sådan set bare et udtryk for, at flere EU-borgere benytter sig af denne frihed. Og at de bruger denne frihed til at arbejde i Danmark og dermed bidrage til det danske samfund, siger han.

- Man skal huske på, at den frie bevægelighed og det indre marked er en forudsætning for vores velfærd. Derfor ser jeg sådan set ikke udviklingen som nogen trussel, siger Morten Østergaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer