EU vil åbne sine døre for Moldovas borgere

Fra maj skal det første af EU's østlige partnerskabslande kunne rejse uden visum til EU, mener EU-Parlamentet

Et stort flertal i EU-Parlamentet har torsdag stemt for EU-Kommissionens forslag om at ændre de gældende visum-regler, så indbyggerne i Moldova kan rejse frit i EU i en begrænset periode uden visum.

- Det er et historisk øjeblik for Moldova og landets fremtid inden for EU, siger ordføreren på forslaget for EU-Parlamentet, slovenske Tanja Fajon fra den socialdemokratiske gruppe S&D, i forbindelse med afstemningen.

Hun forventer, at en godkendelse fra EU's medlemslande vil ske i løbet af den næste måned, så reglerne kan træde i kraft allerede til maj.

Efter at Ukraines daværende præsident, Viktor Janukovitj, i november undlod at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU for i stedet at indgå en aftale med Rusland, har EU fremrykket den endelige underskrift af lignende aftaler med både Moldova og Georgien.

Rusland har tidligere lukket for vinimporten fra Moldova for at presse landet til at gå med i den russiske præsident, Vladimir Putins, pendant til EU - Den Eurasiatiske Toldunion, som landet ellers har takket nej til.

Af frygt for at Georgien og Moldova begynder at vakle ligesom Ukraine, sigter EU mod allerede at underskrive handelsaftalerne med de to østlige partnerskabslande til sommer i stedet for sidst i 2014 som først planlagt.

- I løbet af de seneste måneder har Moldova været udsat for stort pres fra Rusland, som ville øge spændingerne i samfundet, ramme landets økonomi og svække Moldovas forbindelser til EU, siger det rumænske parlamentsmedlem Renate Weber.

- Det har ikke virket. Moldova har taget et klart valg - de ønsker europæisk integration, siger Weber fra den liberale gruppe i EU-Parlamentet, Alde. Hun sidder i parlamentets retsudvalg, som har behandlet forslaget fra kommissionen.

Moldova er en tidligere sovjetisk republik, der grænser op til Ukraine og Rumænien.

0 kommentarer
Vis kommentarer