Lidegaard: Alt samarbejde med Rusland skal på hold

Udenrigsministeren siger inden Nato-møde, at Natos strategiske partnerskab med Rusland ikke kan opretholdes

Det ville være mærkeligt, hvis Nato blev ved med at opretholde et strategisk partnerskab med Rusland.

Det mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som tirsdag er ankommet til Natos hovedkvarter i Bruxelles for at holde møde med Natos udenrigsministre. Mødet skal hovedsageligt handle om krisen i Ukraine.

- Vi kommer til at sige til russerne lige ud, at vi kan ikke opretholde det strategiske partnerskab, vi har med dem, under de her omstændigheder, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) inden et møde med Nato-udenrigsministrene tirsdag i Bruxelles.

- Det ville være mærkeligt at opretholde et strategisk partnerskab med Rusland oven på det, de har foretaget sig i Ukraine.

- Derfor må vi sætte alt samarbejde på hold nu. Hvis vi får en forhandlet løsning på det her, er vi sådan set klar til at åbne samarbejdet igen.

Han forklarer, at Nato samarbejder med Rusland på flere områder i dag, og at en lang række af dem vil blive skåret væk og måske dem alle sammen.

- Det er ikke fordi, vi ønsker en konflikt med Rusland. Det er fordi, vi synes, det er nødvendigt at sige, at det skal have en konsekvens, hvis man invaderer et andet land, siger Martin Lidegaard tirsdag.

Han mener dog ikke, at det er sandsynligt, at Rusland vil vise aggression over for et egentligt Nato-land.

- Men når der begynder at være meget alvorlige spændinger og væbnede konflikter lige i nærheden af Nato-lande, så viser man, at man har nogle muskler, fordi man helst vil være fri for at spille med dem.

Nato holder udenrigsministermøde tirsdag og onsdag med fokus på krisen i Ukraine og Natos fremtidige forhold til Rusland, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, annekterede Krimhalvøen i Sortehavet i begyndelsen af måneden.

Derefter vil de 28 udenrigsministre spise middag, hvor de skal diskutere de langsigtede konsekvenser for krisen i Ukraine, forholdet til Rusland og Natos rolle i fremtiden set i lyset af de nye begivenheder østpå.

0 kommentarer
Vis kommentarer