Domstol renser Pussy Riot-kvinder for mindre anklage

Domstol ophæver beskeden anklage mod Pussy Riot, men opretholder en langt værre anklage om hooliganisme

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

To medlemmer af den russiske protestgruppe Pussy Riot, som har siddet fængslet for en smædesang mod præsident Putin, blev fredag ved en domstol i Moskva renset for anklager om opmuntring til religiøst had.

Domstolen fjernede imidlertid med den beslutning kun en måned af deres to år lange straf, mens en langt mere alvorlig dom om hooliganisme blev stadfæstet.

Maria Aljokhina og Nadesjda Tolokonnikova sad fængslet i næsten to år, efter at de - uden forudgående invitation - sprang ind i Moskvas store katedral og fremførte et farverigt musikshow i 2012.

Dommen er blevet kritiseret for at være temmelig hård i Vesten, hvor den er set som et bevis på, at Putin fører heksejagt mod systemkritikere og politiske modstandere.

Aljokhina og Tolokonnikova blev løsladt i december i kølvandet på en amnestilov, der blev vedtaget i anledning af 20-året for den russiske forfatning.

I samme måned vedtog den russiske højesteret, at man skulle gennemgå Pussy Riot-sagen på ny, og det blev her afgjort, at de lavere retsinstanser havde overset formildende omstændigheder.

Der var ifølge højesteret ikke fundet bevis for dele af dommen, der blandt andet sagde, at de var motiveret af et "had mod en bestemt social gruppe".

Fredagens dom fra domstolen i Moskva betyder, at de to Pussy Riot-medlemmer fortsat er dømt skyldige i hooliganisme, der kan give op til syv års fængsel.

0 kommentarer
Vis kommentarer