Afghanistan frygter Taliban-uro under dagens valg

Store sikkerhedsstyrker er udkommanderet af myndighederne i Kabul for at forhindre sabotage af afghansk valg

Afghanistans hovedstad, Kabul, har i de seneste dage været i højeste alarmberedskab op til lørdagens præsidentvalg.

En talstærk sikkerhedsstyrke er udkommanderet for at undgå, at den islamiske bevægelse Taliban gør alvor af sine trusler om at sabotere valget med flere drab og bombesprængninger.

- Talibans trusler vil ikke underminere folkets beslutning om at vælge en ny leder, siger leder af Den Uafhængige Valgkommission (IEC) Yousuf Nooristani til nyhedsbureauet dpa.

Taliban betegner valget som "amerikansk humbug", mens andre ser det som en markering af den første demokratiske magtoverdragelse i landets historie.

Præsident Hamid Karzai, der har ledet Afghanistan i snart 13 år siden Talibans fald i 2001, er ifølge landets forfatning afskåret fra at stille op til endnu en periode som landets leder.

Blandt de otte kandidater til præsidentposten er der tre favoritter. Det er tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, medarbejder i Verdensbanken Zalmay Rassoul og tidligere finansminister Ashraf Ghani.

De tre spidskandidater beskrives alle som ideologisk moderate. Deres planer er at bekæmpe fattigdommen, og deres håb om at modernisere den afghanske økonomi er nogenlunde enslydende.

For at vinde valget skal kandidaten opnå mere end 50 procent af de gyldige stemmer. Hvis ikke det lykkes, skal de to kandidater, der får flest stemmer i første runde, ud i en anden valgrunde.

Rassoul betragtes som Karzais foretrukne efterfølger. Men hvor Karzai ikke har villet indgå en aftale med USA om at tillade en militærstyrke at blive i landet, så har alle tre førende kandidater antydet, at de vil underskrive en sådan aftale med USA.

Abdullah, Rassoul og Ghani synes at være lige populære blandt folk, så meget tyder ifølge nyhedsbureauet Reuters på, at afghanerne skal til stemmeurnerne en gang til.

0 kommentarer
Vis kommentarer