Lidegaard anslår mere forsonende tone over for Rusland

EU's udenrigsministre klar til at diskutere samspil mellem Ruslands toldunion og EU's østlige partnere

EU-landene har ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på et møde i Athen åbnet en diskussion af, om der kan være et samspil mellem Ruslands toldunion og EU's handelssamarbejde med tidligere sovjetrepublikker som Ukraine.

- Vi skal være mere sikre på, hvad vi ønsker i forhold til Rusland.

- Herunder skal vi overveje, om der er en måde, hvorpå vi kan få de handelsaftaler, vi tilbyder Ukraine nu, til at spille sammen med det, som Rusland tilbyder i en toldunion.

- Det er ikke i stedet for at stille krav om Krim. Det er et forsøg på at sige, at hvis nu vi får Rusland i tale, hvad skal vores mål så være, når vi har fået dem ud af Krim.

Det siger Martin Lidegaard ved afslutningen af førstedagen af det to dage lange uformelle møde med hans EU-kolleger.

Blandt andre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere været meget kategorisk i sin afvisning af, Ukraine kunne indgå i en toldunion med Rusland og samtidig få en associerings- og frihandelsaftale med EU..

- Der er ingen tvivl om, at en aftale med EU forudsætter, at Ukraine ikke er en del af toldunion med Rusland, sagde Thorning i forbindelse med et EU-topmøde i december sidste år.

Men ifølge Lidegaard kan der være en opblødning på vej.

- Kan man forene frihandelsaftalen med EU med det at være med i Ruslands toldunion?

- Indtil nu må vi sige, at det rent teknisk er svært at se, for det er to ret forskellige koncepter. Men kunne vi finde måder, hvor man alligevel på nogle områder kunne indgå aftaler, der matcher, kunne det være win-win-win for både Rusland, Ukraine og EU, siger ministeren.

Lidegaard udtrykker på baggrund af flere russiske kontakter til vestlige ledere og tilsyneladende vilje fra præsident Vladimir Putins side til at acceptere en kontaktgruppe for Ukraine et håb om, at temperaturen er ved at dale i den spændte situation.

- Men det er meget svært at aflæse præcis, hvad der foregår bag Kremls mure. Jeg er ikke sikker på, at man selv har besluttet sig i Rusland for, hvilken vej man ønsker at gå, siger udenrigsministeren.

0 kommentarer
Vis kommentarer