Valget i Afghanistan ligner en succes

Præsidentvalget i Afghanistan er gået overraskende godt. Taliban har ikke været i stand til at stoppe vælgerne

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Alt tyder på, at præsidentvalget i Afghanistan har været en succes. Folke er strømmet til valgstederne, men flere steder måtte afstemningen forlænges, fordi man var løbet tør for stemmesedler.

- Valgdeltagelsen var rigtig god. Et flertal af folket deltog i dette valg. Det var et vellykket valg, siger en talsmand for valgkommissionen til nyhedsbureauet dpa.

Se også: Ekspert: Taliban har interesse i lade valg forløbe

Det synes at være kommet bag på valgkommissionen, at så mange har villet stemme.

Mange steder stod folk i lange kø, da valget officielt skulle være afsluttet klokken 16 lokal tid.

Den uafhængige valgkommission måtte på grund af de manglende stemmesedler forlænge valghandlingen med en time.

- Folk forventede ikke at så mange ville komme ud og stemme, fortæller guvernøren i den sydlige provins Kandahar, Toryalai Wesa, til nyhedsbureauet Reuters.

- De troede, at valgdeltagelsen ville være den samme som før, og det er derfor, de har sendt os for få stemmesedler, siger han.

Se også: Vold præger valg i Afghanistan

I et foreløbigt skøn siger valgkommissionen, at syv ud af 12 millioner stemmeberettigede har afgivet deres stemme.

Myndighederne havde tydeligvis ventet, at stemmedeltagelsen ville være ringere. De frygtede, at trusler fra Taliban-bevægelsen om med vold at ødelægge valget, ville få mange mennesker til at blive hjemme.

Men så slemt gik det ikke. Ifølge dpa er en enkelt vælger blevet dræbt og flere såret ved valgsteder rundt om i landet. Men et større antal Taliban-oprørere er dræbt af politiet og hæren, siger viceindenrigsminister Mohammad Ajub Salangi.

I hovedstaden Kabul har der været helt roligt.

Se også: Afghansk politimand skød to journalister som hævn.

Mellem 300.000 og 400.000 afghanske politifolk, soldater og efterretningsfolk har haft til opgave at sikre, at valget kunne gennemføres.

Knap 1000 valgsteder måtte lukkes inden valget lørdag på grund af sikkerhedsrisikoen, men 6212 kunne slå dørene op.

De tre mænd, der er er favoritter til at vinde valget, er tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, medarbejder i Verdensbanken Zalmay Rassoul samt tidligere finansminister Ashraf Ghani.

Valget finder sted, mens de udenlandske styrker i landet er ved at afslutte deres mission. Det er det tredje præsidentvalg i Afghanistan siden 2001.

1 af 3 (Foto: AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer