Regeringsudspil: Strejkeramte job skal forblive danske

Nyt udspil skal sikre, at udlændinge fra tredjelande ikke overtager danske job, der er ramt af strejke

Nyt regeringsudspil vil sikre, at virksomheder ikke kan hente udlændige uden for EU frem over. (Foto: Jens Dresling)
Nyt regeringsudspil vil sikre, at virksomheder ikke kan hente udlændige uden for EU frem over. (Foto: Jens Dresling)

Det skal ikke være muligt, at en virksomhed kan hente udlændinge uden for EU til at besætte danske stillinger, der er konfliktramt på grund af eksempelvis strejker.

Det er en del af et nyt udspil fra regeringen, der præsenteres i starten af næste uge som en del af regeringsgrundlaget.

I 2011 blev it-virksomheden CSC beskyldt for at hente 40 indere til at udføre konfliktramt arbejde, hvilket startede en politisk diskussion om, hvorvidt der skal kunne gives opholds- og arbejdstilladelse til konfliktramte stillinger.

Se også: Anti-EU: 200 arbejdsløse kaster med sten i BruxellesPolakker bliver lokket med, at de kan modtage børnecheck, hvis de tager abejde i Danmark. Foto: Maxppp Dansk politik Lokker polakker med danske børne-penge

It-fagforeningen Prosa trak dog beskyldningerne i land, men et nyt forslag til en strategi for international rekruttering skal sikre, at det ikke kan ske.

- Et af initiativerne er at sikre, at udlændinge ikke skal kunne få ophold og arbejdstilladelse til konfliktramte stillinger i virksomheder, der er omfattet af lovlig arbejdsstandsning, siger ordfører for social dumping Ane Halsboe (S) til Ritzau.

Hun mener, at der er tale om 'et principielt stort problem', hvis virksomhederne kan erstatte deres danske medarbejdere med udlændinge.

- I omfang er det heldigvis ikke så ofte, vi oplever det. Men hele vores arbejdsmarked bygger på aftalerne mellem arbejdsgiver og arbejdstager, mens vi politikere holder os i baggrunden.

- Den helt store hammer, begge parter har, er enten at lockoute eller at strejke. Det er det, der holder det hele i skak.

- Hvis medarbejderne bare bliver erstattet af 40 indere, så virker redskabet ikke, og så har man undermineret hele måden, vores arbejdsmarked fungerer på, siger hun.

Se også: S-spids: Urimeligt at østarbejdere sender børnecheck hjemSe også: Mettes nye regnestykke: Fyr 3250 østarbejdere, så tjener vi 450 mio

Det er en del af et større udspil om international rekruttering, hvor regeringen vil lovgive om, hvordan det bliver lettere at hyre medarbejdere fra udlandet.

- Vi vil gerne styrke, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de har brug for. Hvis de har brug for en højt specialiseret medarbejder, skal de kunne rekruttere fra hele verden uden at møde et stort bureaukratisk monster.

- Derfor vil vi sikre, at dem, der kommer hertil med en lang akademisk uddannelse, ikke ender med at køre taxa, siger hun.

Principperne i den danske velfærdsmodel er stik modsat EU’s grundide om fri bevægelighed. Derfor er begrebet velfærdsturisme blevet en politisk varm kartoffel. (Foto: Ernst Van Norde) Politik Bryd tabu om en ny, dansk velfærdsmodel

1 af 2 - Et af initiativerne er at sikre, at udlændinge ikke skal kunne få ophold og arbejdstilladelse til konfliktramte stillinger i virksomheder, der er omfattet af lovlig arbejdsstandsning, siger Ane Halsboe (S). (Foto: Steen Brogaard)
2 af 2 Nyt regeringsudspil vil sikre, at virksomheder ikke kan hente udlændige uden for EU frem over. (Foto: Jens Dresling)
0 kommentarer
Vis kommentarer