Lidegaard: Rusland må tage verden alvorligt

Lige nu er der ikke meget partnerskab over EU's forhold til Rusland, siger udenrigsministeren før EU-møde

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard, mener, Rusland må tage verden alvorligt. (Foto: Jens Dresling)
Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard, mener, Rusland må tage verden alvorligt. (Foto: Jens Dresling)

Det kommer til at tage tid at retablere EU's forhold til Rusland, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fredag på vej ind til et uformelt møde i Athen, hvor han og hans EU-ministerkolleger skal diskutere forholdet til Ukraine og Rusland.

- Lige nu er der ikke meget partnerskab over det, når vi er så uenige med Rusland, som vi er. Men jeg synes ikke, vi skal tabe perspektivet om, at det, der er vores gensidige interesse på sigt, det er jo at genetablere et strategisk partnerskab med Rusland.

- Så ja, her og nu er der ikke meget partnerskab over det. Men det må være målet, at vi kan komme dertil igen. Det kræver selvfølgelig også, at Rusland begynder at flytte sig lidt, siger udenrigsministeren.

Se også: Svensk minister: Rusland er uberegnelig

Martin Lidegaard mener dog ikke, at der er grund til, at EU formelt skal skrotte den strategiske partnerskabsaftale, som EU indledte i 1994.

- Der er ingen grund til at rive nogle papirer i stykker. Der er rigeligt, der er revet i stykker.

- Hvad der er grund til er selvfølgelig at forlange af Rusland, at man begynder at tage alvorligt, at alle andre lande i verden synes, det er en rigtig dårlig idé, at de har besat Krim, siger Lidegaard.

Den danske minister mener, at EU lige nu har brug for at fokusere på det lidt længere perspektiv i forhold til både Ukraine og andre tidligere sovjetstater som Moldova og Georgien.

Se også: Rusland anholder 25 ukrainere mistænkt for terror

- Vi har jo handlet meget og er hoppet fra tue til tue i takt med, at konflikten er eskaleret.

- Nu er der brug for, at vi sætter os ned og siger: Hvad kunne vi egentlig godt tænke os, var målet om 5-10-20 år for de her lande. Sådan så vi også kan tage bestik af det, når vi fastlægger den kortsigtede indsats.

Lidegaard forventer ikke, at denne uges møde nærmer sig en egentlig ny beslutning om skærpede sanktioner over for Rusland.

Men han regner med, at EU-Kommissionen til udenrigsministrenes næste formelle møde den 14. april vil komme med et oplæg til den såkaldte fase tre, der kan omfatte bredere økonomiske sanktioner.

Se også: Analytiker: Krim er en trussel for Maersk i Rusland Analytiker: Krim er en trussel for Maersk i Rusland

0 kommentarer
Vis kommentarer