Baltiske stater forbyder russisk tv

Russisk tv forbydes i to baltiske stater efter at have udsendt partiske og fjendtligsindede udsendelser

Letland og Litauen har besluttet at forbyde russisk stats-tv. Begrundelsen er, at kanalerne har været tendentiøse og propagandistiske i deres indslag om krisen i Ukraine.

I Letland er det RTR Rossijas udsendelser, som er gået i sort fra og med tirsdag, mens det i Litauen er RTR Planetas.

De tre baltiske lande - Estland, Letland og Litauen - har større befolkningsgrupper, der er russisktalende. I alle tre lande vækker det bekymring, at Kreml udsender erklæringer om, at Rusland vil beskytte russere i udlandet.

Det Nationale Råd for Elektroniske Massemedier i Letland har besluttet at gribe ind over for udsendelser fra Rossija RTR i tre måneder.

Selv om de to EU-lande har betydelige russisk-talende mindretal, så er tv-blokaden ikke helt så voldsom, som den lyder, vurderer Danmarks ambassadør i Letland, Per Carlsen.

Det rammer kun den statslige russiske tv-kanal RTR. Så de 30 procent russisk-talende i Letland og 5-6 procents russisk-talende i Litauen vil fortsat kunne følge en række andre russiske tv-stationer.

- Man har 30 procent russisk-talende i Letland, og de ser typisk russisk fjernsyn og får derfor nogle helt andre informationer end letterner, der ser lettisk fjernsyn, forklarer den danske ambassadør.

- Det er jo ikke det samme som, at de 30 procent er enige eller har lyst til at tilslutte sig Rusland, understreger Per Carlsen

Men letter og russisk-talende har forskellige 'informationsbaser', som længe har været et problem i Letland, konstater han.

Tidligere har det Offentlige Råd for De Elektroniske Massemedier i Letland sagt, at kanaler under den russiske regerings kontrol sender tendentiøse og stærkt vildledende informationer, der er fjendtlige over for Letland.

0 kommentarer
Vis kommentarer