Irans atomprogram: Ny optimisme efter møde

Iran og de seks stormagter, der forhandler om Irans atomprogram, er nu enige om 60 procent, siger minister.

Efter et par dage med fornyet international krise om Irans atomprogram, er der pludselig igen optimisme at spore i forhandlingerne mellem Iran og de seks stormagter i P5+1-gruppen.

Repræsentanter for parterne var onsdag samlet i Wien, hvor de forsøger at nå til enighed, før de egentlige forhandlinger indledes midt i maj.

En kinesisk diplomat siger efter onsdagens møde, at den fastsatte deadline for en holdbar atomaftale 20. juli er realistisk.

- Det er den, alle forsat sigter efter, siger Wang Qun.

Den kinesiske diplomat siger også, at Rusland trods de aktuelle internationale uoverensstemmelser om Ukraine spiller en konstruktiv rolle i dialogen.

Det bekræfter en amerikansk diplomat, som kalder russerne "konstruktive og fokuserede" som vanligt i atomforhandlingerne.

- Nu er vi klar til at arbejde med et udkast, siger diplomaten.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, siger efter onsdagens møde, at Iran og de seks stormagter er nået til enighed om "60 procent af den endelige atomaftale".

- De resterende dele er imidlertid meget vigtige. Det drejer sig om forskellige emner, siger Zarif.

Samtidig slår Irans udenrigsminister fast, at "intet kan pålægges Iran med hensyn til landets atomaktiviteter".

Den seneste uge var dialogen mellem Iran og stormagterne ellers gået i hårdknude efter Irans valg til ny FN-ambassadør.

Kandidaten, Hamid Abutalebi, spillede en rolle i den iranske gidseltagning i 1979, da 52 personer var gidsler på den amerikanske ambassade i Teheran i mere end et år.

Efter den konflikt har Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, slået fast, at præstestyret i Teheran ikke har i sinde at droppe de landvindinger, som landet har opnået med atomprogrammet.

- USA ved udmærket, at Iran ikke forsøger at udvikle atomvåben, sagde ayatollah Ali Khamenei, som onsdag talte til atomfysikere i den iranske hovedstad.

0 kommentarer
Vis kommentarer