EU-Parlamentet vil bestemme valg af Barrosos afløser

EU-Parlamentets ledere insisterer på, at Schulz og Juncker er topkandidater til job som kommissionsformand.

De politiske ledere i Europaparlamentet forsøger endnu en gang at hævde deres ret til at bestemme, hvem der senere i år skal afløse José Manuel Barroso som formand for EU-Kommissionen.

Gruppelederne gør det efter et møde torsdag eftermiddag i Bruxelles med EU-præsident Herman Van Rompuy klart, hvordan de tolker de øgede beføjelser, parlamentet fik med sidste traktatændring.

- Et stort flertal af Europaparlamentets politiske gruppeledere er enige om, at den næste formand for EU-Kommissionen skal vælges blandt de spidskandidater, de politiske grupper allerede har præsenteret, hedder det i en pressemeddelelse.

Parlamentets to største grupper - de konservative i EPP og socialisterne i S&D - har stillet henholdsvis luxembourgeren Jean-Claude Juncker og Europaparlamentets tyske formand, Martin Schulz, som deres kandidater.

Hvis parlamentet vinder kampen, udelukker det andre potentielle kandidater, der endnu ikke har meldt sig på banen eller decideret har benægtet, at de er interesserede i jobbet.

Blandt de navne, der cirkulerer på rygteplan i Bruxelles og EU-hovedstæderne, er den franske chef for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, Litauens præsident, Dalia Grybauskaite og den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S).

Herman Van Rompuy spiller som formand for medlemslandene i Det Europæiske Råd også en vigtig rolle for at få efterårets kabale om EU's topposter til at gå op.

Han har ifølge sin talsmand gentaget over for parlamentarikerne, at han 'vil følge traktaten', der siger, at Det Europæiske Råd skal foreslå en kandidat 'under hensyntagen til valget til Europaparlamentet ...'.

EU-præsident Herman Van Rompuy har indkaldt stats- og regeringscheferne til en uformel middag i Bruxelles tirsdag 27. maj, to dage efter valgets afslutning.

Gruppelederne i parlamentet siger torsdag, at de holder møde i Bruxelles samme dag om formiddagen.

0 kommentarer
Vis kommentarer