Ukraine tilbyder amnesti til pro-russere

Ukraines præsident Oleksandr Turchynov vil ikke retsforfølge pro-russere, hvis de nedlægger våbnene og forlader regeringsbygningerne

Ukraines fungerende præsident Oleksandr Turchynov rækker nu er forsonende hånd frem til de pro-russiske grupper i landet. (Foto: AP)
Ukraines fungerende præsident Oleksandr Turchynov rækker nu er forsonende hånd frem til de pro-russiske grupper i landet. (Foto: AP)

De pro-russiske grupper, som har besat flere regeringsbygninger i det østlige Ukraine, vil ikke blive retsforfulgt, hvis de nedlægger våbnene og forlader de besatte bygninger.

Det lover Ukraines fungerende præsident Oleksandr Turchynov ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Hvis de nedlægger deres våben og frigiver administrationsbygningerne, garanterer vi, at vi ikke vil retsforfølge dem. Jeg er parat til at formalisere dette i et dekret, siger Oleksandr Turchynov ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udtalelsen kommer blot et døgn efter, at den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov sagde, at situationen i det østlige Ukraine vil blive løst inden for 48 timer.

- Der er to muligheder - enten forhandlinger eller magtanvendelse, sagde den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov i går.

Se også: Rusland får plads ved bordet til G20-topmødeSe også: Rusland lukker amerikansk radiokanal: Skidt for ørerne

Pro-russiskegrupper har siden søndag besat flere regeringsbygninger i de tre byer Donetsk, Luhansk og Kharkiv.

De er modstandere af den nye ukrainske overgangsregering og kræver derfor en folkeafstemning og løsrivelse fra det vestlige Ukraine og styret i Kiev.

Se også: Ekspert: Putin lokker Ukraine i fælde

Aktivisterne appellerer til Ruslands præsident, Vladimir Putin, om støtte for det tilfælde, at ukrainske sikkerhedsstyrker skulle gøre alvor af en trussel om magtanvendelse.

Regeringen i Kijev mener, at urolighederne i Lugansk og flere andre østukrainske byer de seneste dage er russiske agenters værk. Den frygter, at det blot er begyndelsen på endnu en russisk annektering af ukrainsk territorium.

Vladimir Putin har tidligere afvist, at Rusland forberedte en invasion i det østlige Ukraine, men han har samtidig forbeholdt sig retten til at forsvare russiske interesser i landet.

0 kommentarer
Vis kommentarer