Minister: Greencard skal ikke bruges af lykkeriddere

Højtuddannede udlændinge skal bruge deres uddannelse og ikke gøre rent. Det skal strammere regler sikre

Højtuddannede udlændinge skal bruge deres uddannelse og ikke gøre rent. Det skal strammere regler sikre. (Foto: Jacob Ehrbahn)
Højtuddannede udlændinge skal bruge deres uddannelse og ikke gøre rent. Det skal strammere regler sikre. (Foto: Jacob Ehrbahn)

Det er ikke meningen, at udlændinge med høje uddannelser skal ende som taxachauffør eller rengøringsdame, når de tager til Danmark for at arbejde. De skal bruge deres uddannelser, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Der har været lidt lykkeridder over greencard-ordningen. Der er nogen, der tager en chance og kommer til Danmark og håber på at få et job, de er kvalificeret til, siger ministeren.

Se også: DF: Ministers greencard-stramning er uden større effekt DF: Ministers greencard-stramning er uden større effekt

- Men når det så ikke ender sådan, så er problemet, at man måske ender med lave sort arbejde eller arbejde, som danskere godt kan bestride. Så fungerer ordningen ikke efter hensigten. Og det er derfor vi strammer op, siger Mette Frederiksen.

Beskæftigelsesministeren peger på, at man vil skærpe sprogkravene, så greencard-ansøgere kan dokumentere, at de mestrer engelsk.

En udlænding med greencard skal også dokumentere, at vedkommende har en indkomst og betaler skat. Og at en pågældende efter to år får en løn, der svarer til, hvad en akademiker i Danmark tjener.

Se også: Beskæftigelsesminister vil stramme greencard-ordningen Beskæftigelsesminister vil stramme greencard-ordningen

Ud over at stramme reglerne for greencard, vil Mette Frederiksen sikre, at virksomheder hurtigere kan få den arbejdskraft, de efterspørger.

- Vi laver en "fast track-model" for de store danske virksomheder, så det bliver lettere for eksempelvis Danfoss at tiltrække dygtige ingeniører. Vi vil meget gerne understøtte det konkrete match mellem medarbejder og virksomhed, siger ministeren.

Greencard-ordningen blev lavet, så eksempelvis højtuddannede kinesere, amerikanere og indere kunne få opholdstilladelse i Danmark.

Hidtil har et greencard været gyldigt i tre år, men holdbarheden sættes nu ned til to år med mindre man opfylder de skærpede krav.

Se også: Minister vil lokke ved at udvide skatterabat Minister vil lokke ved at udvide skatterabat

Ordningen blev lanceret tilbage i 2008. I 2012 blev der udstedt 1220 greencards. I dag er det lidt under hver tredje på en greencard-ordning, der forlænger sit ophold i Danmark.

Mette Frederiksen præsenterer torsdag stramningen af greencard-ordning sammen med skatteminister Morten Østergaard (R).

Se også: Venstre: Vi skal have flere iværksættere til Danmark

0 kommentarer
Vis kommentarer