Ekspert: Putin lokker Ukraine i fælde

Rusland vil foreslå en føderativ opdeling af Ukraine og på den måde få kontrol over den østlige del af landet

(AP Photo/RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, Pool)
(AP Photo/RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, Pool)

Det østlige Ukraine er langsomt på vej til at komme under russisk kontrol. Ikke som en del af Rusland, men som en russisk kontrolleret del af en ny ukrainsk føderation.

Det er ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen Vladimir Putins plan.

Den tidligere forsvarsattaché i Ukraine er overbevist om, at det er Ruslands langsigtede mål, når fire-parts forhandlingerne mellem Rusland, Ukraine, USA og EU går i gang i næste uge.

- Rusland kan ikke få fuld kontrol lige nu. Men de håber, at det østlige Ukraine kan blive en russisk kontrolleret delstat i en ukrainsk føderation med selvstændighed i forhold til regeringen i Kiev, siger Claus Mathiesen til Ekstra Bladet.

På den måde kan Rusland handle direkte med det pro-russiske østlige Ukraine, uden at pengene skal omkring Kiev.

Politik Putin og krudttønden UkraineSe også: Ukrainsk ultimatum: Forhandling eller magtanvendelse

Ifølge Claus Mathiesen kan de forestående forhandlinger dog være en fælde for Ukraine, da russerne uden tvivl vil stille krav.

- Rusland vil formentlig insistere på, at den nye føderation bliver neutral og dermed ikke bliver medlem af Nato. Jeg ved ikke, om de også vil modsætte sig et EU-medlemskab, men det vil i hvert fald ikke blive let, siger Claus Mathiesen.

Selv om situationen er blevet optrappet de seneste dage med pro-russiske besættelser af ukrainske regeringsbygninger i byerne Kharkiv, Donetsk, Luhansk og Mariupol samt skærpet ukrainsk retorik, så tror Claus Mathiesen ikke på en decideret militær konflikt i området.

Se også: TV: Ukraine sætter militæret ind i uroplagede byer

- Regeringen i Kiev vil selvfølgelig kæmpe for landets suverænitet, men de ved også, at ustabilitet vil sende landet mod den økonomiske afgrund, og derfor er der mulighed for forhandling, siger eksperten fra Forsvarsakademiet.

Ud over flere autonome pro-russiske styrker inde i Ukraine har Rusland 40.000 soldater placeret på grænsen mellem de to lande, men Claus Mathiesen tvivler på, at Rusland har planer om en militær invasion.

Se også: Stormøde om krisen i Ukraine i næste uge

- Rusland tog Krim af militærstrategiske årsager, men det østlige Ukraine er kun interessant af økonomiske grunde. Området består af minearbejdere og faldefærdige byer, og det har Rusland nok af i forvejen, siger Claus Mathiesen.

De tre østligere regioner med byerne Kharkiv, Donetsk, Luhansk har til sammen 10 mio. indbyggere, og områderne huser hovedparten af Ukraines industri.

Det østlige Ukraine, som Rusland søger kontrol over, står for omkring 35 procent af Ukraines bruttonationalprodukt.

1 af 2 Ukraine har 45,8 mio. indbyggere. 73 procent er etnisk ukrainere. 22 procent er russere, mens retsen tilhører andre grupper. Andelen er russisktalende er langt højere end 22 procent. De tre byer Donetsk, Kharkiv og Luhansk er overvejende russisktalende. (Foto: AP/Grafik: Grafikgert)
2 af 2 (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, Pool)
0 kommentarer
Vis kommentarer