Lidegaard: Vi skal videre med sanktioner mod Rusland

Udenrigsministeren lægger op til yderligere skærpet tone over for Ruslands fremfærd i Ukraine

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) lægger forud for mandagens diskussion om Ukraine og Rusland ved et EU-udenrigsministermøde op til en yderligere stramning af EU's sanktioner over for Rusland:

- Danmark er klar til at gå videre med flere sanktioner. Men jeg ønsker ikke på nuværende tidspunkt at lægge mig fast på hvilke sanktioner, siger Lidegaard ved ankomsten til mødet i Luxembourg.

Den danske minister siger, at han er åben for både at diskutere en udvidelse af den allerede eksisterende liste over sanktioner rettet mod 33 enkeltpersoner i Rusland og på Krim-halvøen og over for den såkaldte "fase tre" med mere vidtrækkende økonomiske sanktioner.

- Vi er åbne over for alle muligheder. Der skal i hvert fald sendes et klart signal. Vi er ikke klar til i dag at beslutte fase tre. Det skal forberedes meget grundigt.

- Men vi skal have grundlaget. Og signalet er klart: Vi skal videre med flere sanktioner. Hvilke, det kommer vi til at diskutere, siger Lidegaard, der lægger vægt på, at EU handler i fuld enighed.

Den tredje fase af sanktioner er de mere vidtrækkende indgreb, der kan omfatte for eksempel en handelsboykot, våbenembargo eller energiembargo mod Rusland. De vil føje sig til de allerede indførte politiske sanktioner i fase et og de personrelaterede i fase to.

EU-landene tøver med fase tre, blandt andet fordi det kan ramme EU-landene skævt, hvis for eksempel Frankrig må droppe salget af et flådefartøj, Cypern og Storbritannien mister vigtige russiske investorer, og Tyskland, Baltikum og Østeuropa mister store gasleverancer.

Derfor ventes en eventuel kommende beslutning om at gå videre med fase tre-sanktioner at skulle træffes af EU's stats- og regeringschefer.

Tirsdag ventes EU-Kommissionen at præsentere medlemslandene for et første bud på, hvordan en sådan runde sanktioner kan skrues sammen.

Kommissionens bud ventes ikke at blive offentliggjort. De enkelte lande får ifølge diplomatiske kilder formentlig heller ikke adgang til det fulde materiale, men vil nok kun blive præsenteret for de elementer, der er relevante for deres eget land.

0 kommentarer
Vis kommentarer