EU-ledere skal måske til nyt hastemøde om Ukraine

Frankrigs udenrigsminister lufter muligheden af EU-topmøde i næste uge for at stramme sanktioner mod Rusland

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes EU-kolleger skal måske igen på hastetur til møde i Bruxelles for at stramme EU's sanktioner mod Rusland.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, siger undervejs ved mandagens EU udenrigsministermøde i Luxembourg til journalister, at det synes at være klart, at Rusland bærer en grad af ansvar for de seneste dages uroligheder i det østlige Ukraine.

- Hvis det er nødvendigt, kan de europæiske stats- og regeringschefer samles til møde i næste uge, og det er muligt, at mødet kan vedtage nye sanktioner, siger Fabius.

- Målet er både at vise en fast kurs og at holde dialogen åben (...). At øge presset uden at umuliggøre dialog, siger Fabius.

Se også: Pro-russere i Ukraine appellerer til Putin om hjælp

Flere af udenrigsministrene - deriblandt danske Martin Lidegaard (R) - har forud for mandagens møde givet klart udtryk for, at de mener, at Rusland i nogen grad står bag de seneste dages uroligheder og besættelser af offentlige bygninger i det østlige Ukraine.

Lidegaard og flere andre levner heller ikke meget tvivl om, at der er grund til at skærpe EU's sanktioner mod Rusland.

- Danmark er klar til at gå videre med flere sanktioner. Men jeg ønsker ikke på nuværende tidspunkt at lægge mig fast på hvilke sanktioner. Vi er åbne over for alle muligheder, sagde Lidegaard ved ankomsten til mødet.

Den danske minister taler både om muligheden for at udvide den allerede eksisterende liste over sanktioner rettet mod 33 enkeltpersoner i Rusland og på Krim-halvøen og for den såkaldte "fase tre" med mere vidtrækkende økonomiske sanktioner.

Se også: Ekspert: Fornuftigt at åbne for valg i Østukraine

Den tredje fase kan ramme EU's handel med Rusland - for eksempel med eksport af våben og import af gas.

Det synes på forhånd klart, at fase tre sanktioner vil være så omfattende og også kan gøre ondt på flere EU-lande, at de kun kan besluttes af stats- og regeringscheferne.

EU-Kommissionen ventes en af de nærmeste dage at præsentere medlemslandene for et første bud på, hvordan en sådan runde sanktioner kan skrues sammen. Kommissionens forslag ventes foreløbig ikke at blive offentliggjort i sin helhed.

0 kommentarer
Vis kommentarer