EU: Sanktioner mod Rusland udvides

Udenrigsministre sætter flere russere i EU's sorte bog. Men venter med mere omfattende økonomiske sanktioner

EU-landenes udenrigsministre har på deres møde mandag i Bruxelles besluttet at udvide sanktionerne mod Rusland ved at føje flere navne til listen over russere, der nægtes indrejse i EU og får indefrosset deres værdier i Europa.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger, at der endnu ikke er sat konkrete navne på de nye personer og muligvis også virksomheder på sanktionslisten, som i forvejen omfatter 33 personer. Men at det forventes at ske i løbet af få dage.

- Der var nogle lande, som gerne ville vente. Men det var et kompromis. Fra dansk side advokerede vi for, at vi skulle tage en beslutning nu.

- Rusland har et stort ansvar, og det skulle vi markere i dag, siger Lidegaard med henvisning til EU-ministrenes opfattelse af, at Rusland i nogen grad står bag de seneste dages uroligheder og besættelser af offentlige bygninger i flere byer i det østlige Ukraine.

Udenrigsministeren gør det samtidig klart, at et planlagt møde på torsdag i Genève mellem repræsentanter fra EU, USA, Rusland og Ukraine kan være afgørende for, om EU beslutter at gå endnu videre med mere omfattende økonomiske sanktioner - de såkaldte fase tre sanktioner.

Lidegaard betoner, at der endnu ikke er truffet beslutning om, hvorvidt man går videre til fase tre.

Men at hvis det går i den retning, kan det komme på tale at holde et ekstraordinært EU-topmøde i næste uge.

- Vi understreger, at vi er i gang med at forberede fase tre sanktioner, og at vi er parat til at bruge dem, hvis Rusland fortsætter med at destabilisere situationen.

- Men det er nok noget, som vil kræve en beslutning fra stats- og regeringschefer, og det vil så i givet fald ske i næste uge. Der er i hvert fald flere stats- og regeringschefer, som har diskuteret det, siger ministeren.

Udenrigsministeren siger, at det er med vilje, at man endnu ikke siger åbent, om der er klar rød linje for, hvad der udløser de mere omfattende sanktioner.

- Hvis der var det, så ville man ikke have særlig meget lyst til at nævne den. Så ville man spille det hele i hænderne på Putin (Ruslands præsident, Vladimir Putin, red.). Så ville han vide præcis, hvor grænsen gik, siger Martin Lidegaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer