Sygdomssvækket veteran ventes genvalgt i Algeriet

Et relativt stabilt Algeriet ventes at genvælge præsident, der førte an i kamp mod militante islamister

Algeriets vælgere går torsdag til stemmeurnerne ved et præsidentvalg, der ventes at føre til et genvalg af den 77-årige præsident Abdelaziz Bouteflika, som har været ved magten i 15 år.

Præsidenten har det dominerende parti, Den Nationale Befrielsesfront, FLN, bag sig og har bred opbakning i mange fagbevægelser, selv om han kun sjældent taler offentligt efter et hjerteanfald i 2013.

Algeriet, der er et af de olieproducerende lande i sammenslutningen OPEC, opfattes som en partner i USA's kamp mod voldelige grupper i regionen, og landet står for leveringerne af en femtedel af EU's gasimport.

Men der er mange vælgere og iagttagere, som tvivler på, at Algeriet er så stabilt, som det tager sig ud, efter at nabolandene Libyen, Tunesien og Egypten er blevet rystet af uroligheder og dybe konflikter i forbindelse med de folkelige opstande under Det Arabiske Forår.

- Intet land er 100 procent godt, men de ting, der er sket under Bouteflika, er gode, siger Abdessaid Said, en pensioneret tekniker, der torsdag stemte på Bouteflika i hovedstaden Algier.

Loyalister betragter Bouteflika, der er veteran fra Algeriets befrielseskrig, som manden, der førte an i kampen for at skabe stabilitet efter en krig mod militante islamister i 1990'erne, hvor omkring 200.000 mennesker blev dræbt.

Flere oppositionsgrupper boykotter valget, som de mener, præsidenten på forhånd har vundet og som ikke vil føre til forandringer af et system, der næsten har stået i stampe, siden landet opnåede uafhængighed fra Frankrig.

Nogle oppositionsgrupper advarer om valgsvindel.

Algeriet har for nylig været rystet af uroligheder mellem arabere og berbere. 35 personer blevet såret for nylig under blodige sammenstød i den sydlige del af landet.

De to befolkningsgrupper har levet i regionen i århundreder, men efter at en berbisk helligdom blev ødelagt i december, har der været uro.

0 kommentarer
Vis kommentarer