FN: Iran overholder aftale om atomprogram

Iran han forvente at få flere indefrossede midler frigivet. Teheran får ros for at overholde aftale

Iran overholder de krav, der blev stillet til landet i forbindelse med sidste års banebrydende atomaftale mellem Teheran og seks stormagter.

Ifølge aftalen skal iranerne fortynde eller ændre stærkt beriget uran, der kan anvendes til atomvåben.

FN's atomenergiagentur, IAEA, skriver i en ny rapport, som nyhedsbureauet Reuters har set, at Iran planmæssigt opfylder alle krav.

Lederen af agenturet, Yukiya Amano, har også understreget, at styret i Teheran lever op til aftalen, der trådte i kraft den 20. januar. Den indebærer, at Iran sløjfer dele af landets atomprogram til gengæld for en begrænset ophævelse af de sanktioner, som har undergravet det olieproducerende lands økonomi.

Den nye månedsrapport fra IAEA betyder, at Iran kan forvente at få flere indefrossede midler frigivet.

Der var tidligere på måneden tegn på en ny krise omkring det iranske atomprogram, men under forhandlinger mellem Iran og de seks stormagter i P5+1-gruppen skete der nye fremskridt.

Kinesiske diplomater siger, at den fastsatte deadline for en holdbar atomaftale 20. juli er realistisk.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har sagt, at Iran og de seks stormagter er nået til enighed om "60 procent af den endelige atomaftale".

Forhandlingerne kom blandt andet ud i en krise på grund af Irans valg til ny FN-ambassadør. Den iranske kandidat, Hamid Abutalebi, spillede en rolle i den iranske gidseltagning i 1979, da 52 personer var gidsler på den amerikanske ambassade i Teheran i mere end et år.

Efter den konflikt har Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, slået fast, at præstestyret i Teheran ikke har i sinde at droppe de landvindinger, som landet har opnået med atomprogrammet.

- USA ved udmærket, at Iran ikke forsøger at udvikle atomvåben, siger ayatollah Ali Khamenei.

/ritzau/Reuters

0 kommentarer
Vis kommentarer