Regeringen vil begrænse retten til anke

Stor politisk modstand mod forslag, som skal give landsretten mulighed for på forhånd at afvise retssager

Regeringen vil begrænse borgernes mulighed for frit at anke en dom fra byret til landsret.

De to landsretter skal på forhånd kunne afvise ankesager uanset hvor store værdier, de drejer sig om, fremgår det af et lovforslag.

Men denne indskrænkning møder kritik blandt samtlige partier uden for regeringen, skriver Politiken torsdag.

- Vi vil ikke acceptere en helt generel undtagelse, som kan anvendes i sager om flere hundrede tusinde kroner, siger Preben Bang Henriksen fra Venstre.

- Borgerne anker jo ikke en sag for sjov, tilføjer han.

Også SF's Karina Lorentzen Dehnhardt er skeptisk.

- Jeg frygter, at klausulen bliver et slags skøn, hvor man kommer til at sortere sager fra, som rent faktisk vil kunne få et andet udfald, siger hun ifølge Politiken.

Ifølge lovforslaget skal landsretten høre de to parter i sagen, før man afgør, om anke skal nægtes.

Hvis der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, skal landsretten kunne sige stop på forhånd.

I Advokatsamfundet er man dog kritisk.

- Udgangspunktet i dansk ret er, at man har adgang til at anke sin sag, hvis man ikke får medhold. Det kompromitterer man med den her regel, siger generalsekretær Torben Jensen.

I dag kan alle civile sager, som drejer sig om mere end 10.000 kroner, frit ankes fra byret til landsret. Et udvalg lagde op til at hæve grænsen til 50.000 kroner, men efter kritik har regeringen valgt at sætte det nye loft ved 20.000 kroner.

Kun med en særlig tilladelse vil det fremover blive muligt at anke en civil retssag, som drejer sig om et beløb under 20.000 kroner.

Forslaget er et forsøg på at befri landsretterne for en del arbejdsopgaver og dermed sætte hastigheden op i retsvæsnet.

Socialdemokraternes retsordfører forsvarer over for Politiken stramningen, som består i at give landsretterne mulighed for på forhånd at afvise sager.

- Jeg kan godt forstå, at man kan læse bestemmelsen med nej-hatten på. Intentionen er imidlertid ikke alene at spare, men at sikre, at der kommet et bedre flow i vores retssystem, siger Trine Bramsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer