Obama: Kina kan ændre Nordkoreas kurs

Nordkorea har givet sig af med provokerende handlinger i årtier, siger USA's præsident

Kinas rolle i forhold til at stoppe Nordkorea i dets bestræbelser på at fortsætte dets atomprogram er "afgørende vigtig", siger den amerikanske præsident, Barack Obama, der torsdag udsteder en kraftig advarsel til nordkoreanerne under sit besøg i Japan.

- Nordkorea har givet sig af med provokerende handlinger i årtier. Landet har været en uansvarlig faktor på den internationale scene, siger Obama, der kalder Nordkorea for "det mest isolerede land i verden."

- Det er underlagt flere internationale sanktioner og internationale fordømmelser end noget andet land i verden, siger han.

Men præsidenten understreger, at det mere end nogen andre er Kina, som kan ændre udviklingen.

- Vi kan arbejde sammen med Japan, med Sydkorea og Kina, og vi kan øge presset mod Nordkorea, men Kinas rolle i forhold til nordkoreanerne har afgørende betydning, siger han.

Obama har i Tokyo drøftet Nordkorea og andre sikkerhedsspørgsmål med den japanske premierminister, Shinzo Abe.

Obama har forsikret Japan om, at USA er klar til at forsvare japanske øer, hvis de bliver angrebet.

- Japan og Kina har længe kappedes om Senkaku-øerne i Det Østkinesiske Hav. Men de små øer er omfattet af en sikkerhedstraktat, der forpligter USA til at forsvare japanerne, siger Obama.

USA's præsident landede onsdag i den japanske hovedstad, hvor han begyndte sin rundrejse i Asien. Han skal endvidere besøge Sydkorea, Filippinerne og Malaysia. Det er Obamas femte besøg i regionen i sin tid som præsident.

Obama vil under sin rundtur bestræbe sig på at styrke USA's bånd til Sydkorea og Japan, samtidig med at han vil undgå at lægge afstand til Kina.

0 kommentarer
Vis kommentarer