Nordkorea holder militærøvelse tæt på grænsen mod syd

Styret i Pyongyang holdt tirsdag militærøvelse tæt ved omstridt maritim grænse til Sydkorea

Som Sydkoreas forsvarsministerium tidligere havde annonceret, udførte Nordkorea tirsdag en ny militærøvelse tæt ved den omstridte maritime grænse mellem de to lande. Det er anden gang på under en måned, lyder det.

En lignende øvelse blev udført 31. marts, og den endte med, at Nordkorea og Sydkorea udvekslede ild ved grænsen, efter at skud fra en nordkoreansk militærøvelse havnede i naboens farvand.

Der blev ikke skudt mod specifikke mål, men spændingerne på den koreanske halvø har været høje, siden Sydkorea i februar iværksatte dets årlige militærøvelser med USA.

Ved tirsdagens øvelse er der indtil nu ingen meldinger om skudvekslinger. Nordkorea havde på forhånd bebudet, at man ville holde militærøvelsen, lyder det fra det sydkoreanske forsvarsministerium.

- Vores militær er forberedt. Hvis en granat lander på vores side af grænsen, vil Sydkorea svare stærkt igen, siger talsmand fra ministeriet Kim Min-Seok.

Nordkorea beskriver de sydkoreanske øvelser som en generalprøve på en invasion. Som modsvar har Pyongyang testet en række missiler og tungt skyts.

Det Gule Hav er en ekstremt ømtålelig region, der tidligere har dannet scene for korte, men dødelige sammenstød mellem de stridende lande.

Derudover er der spændinger om Nordkoreas mulige atomprøvesprængninger. Institute for Science and Internationale Security (Isis) konkluderede lørdag på baggrund af nye satellitbilleder, at Nordkorea kan være meget tæt på at gennemføre endnu en atomtest.

Under USA's præsident Barack Obamas besøg i Sydkoreas hovedstad Seoul i sidste uge advarede den amerikanske præsident om, at de igangværende forberedelser til en atomprøvesprængning er 'en vej, der fører til mere isolation'.

Han havde inden sit besøg i Sydkorea lagt pres på Kina for at få landet til at overbevise Nordkorea om, at en atomprøvesprængning vil være en meget dårlig idé, der vil øge de militære spændinger på den koreanske halvø.

Nordkorea har tidligere gennemført tre atomprøvesprængninger - i 2006, i 2009 og i 2013.

0 kommentarer
Vis kommentarer