Tysk udenrigsminister: Ingen fremskridt i OSCE-gidselsag

To forhandlinger om tilbageholdte OSCE-observatører er endt uden resultater. Men Rusland har lovet at hjælpe

Den danske chefsergent John Christensen er her fotograferet under pressemødet i Ukraine, hvor han tilbageholdes mod sin vilje. (Foto: AP)
Den danske chefsergent John Christensen er her fotograferet under pressemødet i Ukraine, hvor han tilbageholdes mod sin vilje. (Foto: AP)

Der er endnu ikke noget gennembrud i forsøget på at få syv OSCE-observatører, som sidder som gidsler i den østukrainske by Slavjansk, løsladt.

Det siger den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier på et pressemøde i Københavns Lufthavn med sin danske kollega Martin Lidegaard (R).

Der har hidtil været to forhandlingsforsøg mellem OSCE og de prorussiske separatister, der holder de syv observatører som gidsler i byen Slavjansk uden "at vi kan tale om substantielle fremskridt", siger Steinmeier med Lidegaard ved sin side.

Se også: Han holder danske sergent fanget

- Vi har gentagne gange appelleret til Rusland om at gøre dets indflydelse gældende over for de prorussiske grupper, som har taget gidslerne. Det har vi fået lovning på, men i hvilket omfang det er sket, kan vi ikke sige endnu, fremhæver Steinmeier videre.

Udenrigsminister Martin Lidegaard siger efter drøftelserne med Steinmeier, at Danmark fordømmer bortførelserne og står helt bag den tyske linje som er, at de tilbageholdte observatører skal "frigives betingelsesløst og hurtigst muligt".

Se også: Dansk fange i Ukraine: - Jeg har det fint

- Ukraine har leveret på Geneve-aftalen, men det har Rusland og de prorussiske kræfter ikke. Derfor indførte USA og EU nye sanktioner i går.

- Hvis situationen ikke nedtrappes, må EU være klar til at se på flere målrettede sanktioner, siger han med henvisning til påskens politiske aftale mellem Rusland, Ukraine, EU og USA om at deeskalere konflikten.

Et af de syv OSCE-gidsler i Slavjansk er den danske oversergent John Christensen. Han blev sammen med de andre gidsler vist frem på et pressemøde i byen søndag, og udtalte, at "han havde det godt". Den prorussiske separatistleder i byen har omtalt gidslerne som sine gæster.

Til et spørgsmål om, "hvor langt Tyskland vil gå i krisen omkring Ukraine," svarer Steinmeier:

- Det er ikke et spørgsmål om Tyskland, men om EU som helhed, der har udviklet en klog strategi. Vi har regeret på krisen med en sanktionspolitik, der er i tre faser.

Han henviser til, at 15 personer med bånd til Kreml og Rusland mandag blev ramt af EU-sanktionernes anden fase, mens 33 andre fra Rusland og Ukraine i forvejen var sat på EU's sanktionsliste.

- Hvis krisen eskalerer yderligere, så er der mulighed for, at vi går videre til fase tre, hvilket vil være klart mere omfattende, og det vil formentligt kræve et EU-topmøde, siger Steinmeier.

Både Lidegaard og Steinmeier, der fik deres krisedrøftelser i stand på blot et døgn, roser EU-samarbejdet for at gøre den slags spontane, hurtige og uformelle drøftelser mulige.

0 kommentarer
Vis kommentarer